Kan Bağışının Önemi Ve Faydaları

  Yazar: Hamza Aslan





Kan insan için hayati değeri olan bir sıvı, ihtiyaç halinde nereden bulunur? Bu sorunun tek bir cevabı var. İnsanlar kan bağışlarsa, kan verirse bu hayati sıvının hayat kurtaracağı malumdur. Kan bağışının önemi ve faydaları nelerdir ? Bu konuyu irdeleyelim.

Kan Nedir? Kan Bağışı Neden Önemlidir?

İnsan vücudunda kardiyovasküler sistemde bulunan, hayati öneme haiz kırmızı renkli, hücre ve plazmalardan oluşan sıvıya kan denir. Normal bir insanda yaklaşık olarak 5-6 litre kan bulunur. Bununda bir kısmı yani %50-60’ı plazma denilen sıvıdan, diğer kısmı hücredir. Kan vücut içerisinde dokular ve akciğerler arasında oksijen , karbondioksit alış, verişini sağlar. Hatta besinlerin taşıma görevini de yapar, dokulara ulaşımı sağlar. Ayrıca hormonları gerekli doku ve bölgeyede ulaştırır. Besinleri ulaştırırken, vücudun toksik ve toksinlerin atılımını da yapar. Bütün bunları kanda bulunan alyuvarlar yapar. Kanda alyuvarlardan başka bulunan akyuvarlar ne yapar? Akyuvarlarda vücutta bulunan mikroplarla mücadeleyi, kanser hücreleri ve yabancı maddelere karşı korur.
Günümüzde bilim adamlarının üzerinde çalıştığı  bir konuda yapay kan yapmak, ancak bu çalışmalardan sonuçlar olumsuzdur. Bu nedenle kana ihtiyaç duyulduğunda temin edilecek tek kaynak insandır.

Kan bağışı nedir ve Nerelerden Yapılır?

Kan bağışı, birazda gönüllülük esasına dayanır. Kan merkezlerine bireylerin gönüllü olarak uygun lukları denetlenerek kan alınma işlemine kan bağışı denir. Ülkemizde kan bağışı konusu ile ilgilenen ilgili birimler sağlık bakanlığı, kızılay, sgk ve üniversite hastanelerine bağlı kan merkezleridir. Bu birimler arasında kan bağışı konusunda Kızılay’ın çalışmaları daha ilerdedir. Türkiyenin genel kan ihtiyacının yaklaşık %82‘sini kızılay  karşılar.

Ülkemizde Kan Bağışında Durum Nasıl?

Türkiyede kan bulunamadığı için yüzlerce insanın öldüğünü biliyor muydunuz? Bir kaza sonrası ya da bir hastalık sonucu kan ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yapılan istatistiklere göre her dört saniyede, bir ünite kan ihtiyacı hasıl olmaktadır. Bir kişinin  yapacağı kan bağışı üçbin kişinin hayatını kurtarmaktadır. Genell eme olarak yapılan hesapta beş bağışcı bir dakikalık ihtiyaca denk gelmektedir. Ama ne yazık ki kan bağışı konusunda ülkemizde bir duyarsızlık mevcuttur. Nüfusa göre düşündüğümüzde ülkemizin kan ihtiyacında en fazla bağışı askerler yapmakta olup, % 35 ni karşılar. Sivil bağış oranı %1 dir. Ancak Avrupa ülkelerinde bu oran %5 dir. Kan verme, kan bağışındaki duyarsızlık, isteksizlik neden kaynaklanmaktadır. Bu durum araştırıldığında yanlış bilgi, yanlış düşünce ortaya çıkmaktadır. Halkımızın kan vermenin kansızlığa sebep olacağı  düşüncesinin olduğunu müşahade ettik.İnsan vücudunda mevcıt olan kan’ın 6000 ml olduğunu düşündüğümüzde bir  ünite kanda 450ml ise kansızlık riskinin olmadığı, vücüdun derhal kendini yenilemesi ayrı bir durumdur. Kızılayın kan bağışı ile ilgili yaptığı kampanyalar işe yaramaktadır. Bu konuda teşvik edici ciddi çalışmaları vardır. Örnek verecek olursak, sürekli kan veren, kan bağışını bir düzenli yapanlara madalya ve plaket ile ödüllendirmektedir. Bunun sırasını açıklarsak on bağış yapan bronz, yirmibeş bağış yapana gümüş, otuzbeş bağış yapana altın madalya verilir. Ve dahi kırk bağış yapanda plaket alır.

Kan Bağışının Faydaları Nelerdir?

Kan vermek aslında insana gençlik aşısı gibidir. Vücuttan eksilen kan’ın yerine yenisinin yapımına hemen başlanacaktır. Yenisinin yapımı demek hücrelerin yenilenmesi ile sonuçlanacaktır. Hücre yenilenmesi vücuda zindelik verecektir. Ayrıca kalp krizi riskini % 90 azaltır. Kan verince kandaki yüksek yağ oranı azalır. Kan vermenin baş ağrısına, strese,yüksek tansiyona, kolesterole iyi geldiğini de söyleyelim. Kan vermek, kemik iliğininde yağlanmasını önler. Kan vermek şeker düzeyine iyi geldiği, dengede tuttuğunu belirtmeliyiz. Kan vermenin bir faydasıda karaciğer, akciğer, kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerini risk olmaktan çıkardığı tespit edilmiştir.
Dinimizde de sıhhat için kan aldırmanın caiz olduğu bununla ilgili hadis-i şerifler vardır. Kan aldırmaya hacamat denirdi. “ Hacamat bir çok hastalığa şifadır.Aman hacamat olun.”  Görüldüğü gibi hacamatta vücuttan dışarı kan akıtılmaktadır. Kan vermenin insana sıhhat vereceği dinimizde de işaret edilmektedir. Kan verildiğinde kan’ın analizi yapılacağından bir yerde bir hastalık açısında tarama yapılmış olmaktadır. Kan grubunu bilmiyorsanız ücretsiz öğrenme imkanı da olmaktadır. Kan bağışında bulunanların, kan ihtiyacı durumunda kendisinin dışında kan sigorta kartı sayesinde soy adınızı taşıyan yakınlarınız için öncelik durumu vardır. Kan bağışı yapmanın, bir insanını hayatını kurtardığınızı düşününce insana psikoljik yönden  iyi gelecektir.

Kimler Kan Bağışı Yapar?

Kan verecek olanlar 50 kilo üzeri 18-65 yaş arası sağlıklı olan her birey yılda birden fazla bağışta bulunabilir. Esasında erkekler 90 günde bir dolayısıyla yılda 4 kez kan verebilir. Kadınların durumu biraz farklı olmakla beraber 120günde bir yani yılda 3 defa kan verebilirler. En önemlisi kan vermeden 12 saat önce ilaç ve alkol almamış olmak gerekir.

Kimler Kan Bağışı Yapamaz?

Biraz vücutta ateş başlamış olan yani 37,5 C den yüksek olanlar, uyuştucu bağımlısı olanlar, kalp krizi geçirenler, nabzı çok düşük olan ve çok yüksek olanlar, alkolik olan, doku ve organ nakli yaptıranlar, soğuk algınlığı geçirenler hastalık geçmeden veremezler.  Ayrıca daha önce kan bağışı yapmış olanlariçin ikinci bağışı yapmak için 90 gün geçmesi gerekir.

Kan Bağışı Nasıl Yapılır?

Kan vermeyi gözünüzde büyütmeyin. Kan merkezine gittiğinizde girişten itibaren  kan verme işi 30 dakikanızı alacaktır. Kan merkezinde size sorulacak sorulara cevap vermeniz gerekecek.alttaki formu doldurduktan sonra, bu bilgilerin gizli tutulacağını biliniz.Görevli doktor ve hemşireye çekinmeden sorularınızı sorabilirsiniz. Alınan kan örneği incelenir, uygunsa özel tasarlanmış yataklarda, hijyenik ve steril malzemelerle kan alma işlemi yapılır. Kan verme işleminden sonra yiyecek ikram edilir. Kan verme işlemi 8 dakikada biter. Kolunuzdaki iğne yerine pamukla yapacağınız baskı o bölgede morarma ve şişmeyi önler.

Kan Bağışından Sonra Yapılması Gerekenler

Kan verdikten sonra dikkat etmeniz gereken hemen ayağa kalkmayın yaklaşık on, onbeş dakika oturun, dinlenin.Sigara içiyorsanız 30 dakika içmeyin. Kan verdiğiniz kolunuzla ağır bir şey kaldırmayın. Kan verdikten sonra vücutta sıvı kaybı olduğundan bol su, meyve suyu gibi sıvı şeyler tüketilmelidir.Sauna, spor gibi etkinlikleri yapmamak lazımdır. Meslek grubu özel olan pilot, tehlikeli makine operatörleri, ticari araç şöförleri 24 saat istirahat etmelidir.

Bağışlanan Kanlar Nasıl Kullanılır?

Toplanan kanlar hemen kullanılmaz. Titiz bir şekilde test edilir sonra gruplandırılıp, kullanım amacına göre alyuvar, akyuvar, trombosit olarak ayrılabilir. Plazma kısmıda atılmayıp değerlendirilir. Yani bağışlanan kan en küçük damlasına kadar değerlendirilir. İşlenen kullanıma hazır kan ürünleri uygun şekilde depolanarak talebe göre verilir. Önemli bir hususu belirtmeden geçemeyeceğiz: verdiğiniz kan hastalara ulaştığında size cep telefonunuzdan teşekkür mesajı gelir. Bu davranış aslında kan veren için psikolojik açıdan verdiği kan’ın can kurtarması, işe yaraması mutluluğa sebep olacaktır. Kan bağışının önemi ve faydaları anlaşıldığına göre haydi bir ünite kan ver üçbin hayat kurtulsun.                                                  
               



Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »