TİKA (T.C Başbakanlık Türk işbirliği ve koordinasyon ajansı başkanlığı)

   Yazar: Hamza Aslan





Yaptıkları ile konuşulan çoğumuzun adını duyduğu, ama tam olarak açılımını bilmediğimiz Tika nedir? Tika: Türk işbirliği ve koordinasyon ajansı başkanlığı açılımı bu, biz ama Tika olarak kısaltarak yazmaya devam edelim. 1991 yılında Sosyalist Sovyet Cumhuriyetler Birliği (S.S.C.B) Dağıldıktan sonra Türki cumhuriyetler özgürlüğünü kazanınca, ortak dil, ortak kültür olması sebebiyle onlara yardımcı olmak için bir organizasyona ihtiyaç var idi. 1992 Yılında Tika kurulmuştur.

Türk Cumhuriyetlerinde bir çok projenin altında TİKA imzası var.

 Türk cumhuriyetlerinde labaratuvardan, üniversiteye, pek çok projeye katkıda bulunmuştur. En çok hoşuma giden Türkiye gazetesinde okumuştum. Moğolistan da kültürlerine bağlı yaşayan, hala geyiklere binen Gurka Türklerine Rusyadan temin edilen geyiklerin teslim edilmesi, kaybolma tehlikesi yaşayan lehçelerinin kayıt altına alınması, Kıl çadır, eğitim malzemelerinin temin edilmesi yapılan hizmeti anlamamız için yeterlidir.

Çağdaş Alperenler

Tika Program koordinasyon ofisinin ilkini Türkmenistan’a açmıştır. Sonrasında 2002 yılında 12 ye ulaşan koordinasyon ofisi 2012de 33’e ulaşmıştır. Tika şu an 56 ülkede 58 koordinasyon ofisi ile faaliyet göstermektedir. Tika başkanı Dr. Serdar Çam: ” Türkiye gittiği her coğrafyada, dil, din, ırk ayırt etmeksizin kalıcı refah ve barış kuşağının zeminini güçlendirmeyi hedeflemektedir” Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım: ” Bizden el isteyenlere dilini, dinini, ırkını sormadık, elimizi uzattık. Bu gün ve yarın da onların yanında olacağız” Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan “Dünyanın her yerine uzanıp nerede dertli varsa Türkiye olarak oraya gidip az veya çok yardımda bulunacağız. Tika çalışanları bulundukları ülkelerdeki çağdaş Alperenlerdir. ”  Tikanın çalışma prensibi yukarıda bu organizasyon için söylenenlerle net şekilde anlatılmaktadır.

Dünyadaki en çok yardımı yapan ülke Türkiye olduğunu biliyor musunuz?

Sevgili Peygamberimizin buyurduğu gibi “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” Hadis-i şerifinin müjdesine kavuşmak için, genetiği ecdadına göre proğramlanmış bir millet olduğumuz burada ortaya çıkmaktadır. Dünyada milli gelire göre en çok yardım yapan ülke Türkiyedir. 

Tika'nın yaptığı projelerden bir kaçı  

Avusturya da şehitliğimiz, Filistin de hastanelerimiz, stadyum, Myanmar da yetimhane, Moldava da İslam kültür merkezi, Sri Lanka da konutlar, İspanya da Kurtuba mescidinin yenilenmesi daha sayabileceğimiz bir çok 2016’da biten projelerdir. Daha binlerce proje yapılmış, halen devam etmekte olan projeler var.

Sömürgeci kim?

Afrika da bir kabile reisi anlatır:” Beyazlar ülkemize geldiklerinde onların elinde İncil, bizim elimizde topraklarımızın tapusu vardı. Yıllar geçti bizim elimizde İncil, onların elinde topraklarımızın tapusu vardı ” Bu yaşlı kabile reisinin anlattıkları Avrupalıların sömürgeciliğini anlatmaktadır.

Osmanlı Torunları

 Türklerin, Tikanın ve diğer gönüllü vakıfların  Afrika da yaptıklarını karşılıksız, menfaatsiz olduğunu gördüklerinde çok şaşırırlar. Türk olduğunu duyduklarında “Siz Osmanlının torunlarısınız bu zamana kadar neredeydiniz ” Bu sözü birçok mazlum coğrafyada tekrar eden çok oldu. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi “ Tika çalışanları bulundukları ülkelerdeki çağdaş Alperenlerdir”               

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »