Çağımızın Vebası: Uyuşturucu Belası

  Yazar:Hamza Aslan


Çağımızın Vebası: Uyuşturucu Belası

Allahüteala insanı yaratmış, kainattaki bütün varlıkları onun  emrine bırakmış. İnsanlar melek gibi yada hayvandan aşağı olmaları, ahlaki vasıflara sahip olup, olmamalarına  bağlıdır. Peygamber efendimiz hadis-i şeriflerinde “ Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” Buyurdular. Mukaddes dinimizi yaşayan, özümseyen bir müslüman peygamber efendimizin buyurdukları gibi güzel ahlaklı olacaktır. Dünyalık için, para için, vicdanını kaybeden bu kişiler gözünü kırpmadan insanların sağlığı ile oynamaktadırlar. Bu kişiler için önemli olan sadece para olduğundan milli ve manevi değerlerin hiçbir önemi yoktur. Bir terör belası gibi gençliğimizi, milletimizi, devletimizi tehdit etmektedir.
Çağımızın vebası : uyuşturucu belası sadece gençlerimizin beden ve ruhunu tahripten öte gelecek nesillere dahi etki eden bir illet olduğundan, bütün millet olarak, devlet olarak, anne ve babalar olarak topyekün mücadele etmemiz gerekmektedir. Mücadele içinde ona karşı alınacak tedbirleri bilmeliyiz.

Öncelikle belirtelim ki, yüce dinimiz İslamiyete göre her insan, elinin altında olan, emri altında olanların hak ve hukukunu korur. Onların eğitim ve öğretiminden de sorumludur.Yazdığı kitaplarla insanlığa, müslümanlara faydalı olan, yol gösteren büyük islam alimi, sosyolog, pedagog İmam-ı Gazali hazretleri  çocuklarımızla ilgili şöyle buyurmuşlardı.”Çocuğun terbiyesine çok dikkat etmelidir. Onun kötü arkadaşlarla düşüp kalkmasına mani olmalıdır. Kötü arkadaş , çocuğun edep ve terbiyesini bozar.”

Osmanlının Son döneminde Daru’l-Fünunda ders veren yani İstanbul  Üniversitesi Profösörlerinden  Büyük İslamı alimi  ve veli Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri de bu konuda buyurmuşlar ki” Evlad büyük bir nimettir, Nimetin kıymeti bilinmezse, elden gider. Bunun için pedagoloji yani çocuk terbiyesi, İslam dininde çok kıymetli bir ilimdir.” Bu konuda Sevgili Peygamberimizin hadis-i şerifi de bildirelim.”Her doğan çocuk İslam fıtratı üzere doğar. Bundan sonra anası-babası onu ‘ Yahudi ’ veya  ‘Nasrani’ yahut da ‘ Mecusi ’ yaparlar….” Bu hadis-i şeriften anlaşılacağı üzere her insanın fıtrat olarak temiz, güzel ahlakın en güzeli olan İslamiyeti kabule hazır olduğu anlaşılmaktadır.

Peygamber efendimizin hadisi şeriflerinden, islam alimlerinin sözlerinden anlaşıldığı gibi, insanın yetişmesine, eğitimine ve öğretimine önem verilir. Bu konuda yapılacak hatalar, yanlış eğitim kişiyi imansız, inançsız, ahlaki olarak kötü bir insan yetişmesine sebep olur. Anne, baba ve çevrenin etkisinin ne kadar fazla olduğunu görmekteyiz.
Uyuşturucu kelime anlamı olarak yunancada narke kökünden ingilizceye narkotik olarak geçen bu kelime uyuşturucu, uyuşturan, duymaz hale getiren demektir. Allahüteala gönderdiği bütün peygamberleri aracılığıyla  dinin, aklın, neslin, malın, ırzın ,namusun korunmasını emretmiştir. Buradaki amaç bedenin ve ruhun korunmasıdır. İslamiyette adam öldürmek, yaralamak , başkasının malını gasbetmek, büyük günahlardır. Ama dinimizde kalp kırmak dahi büyük günahlardandır. 
Doğru eğitim ve çevre ile yetiştirilmiş iyi insanların, ahlaki seviyeleri üstün insanların uyuşturucu illetine bulaşması mümkün değildir. İslamiyeti, mukaddes dinimizi bilenin beden ve ruhunu koruması, sağlığını koruması gerektiğini bilir. Ülkemizde uyuşturucu belası bir tehdit olarak kullanım yaşı orta okul seviyelerine inmesi hasebiyle büyük bir tehlike olarak önümüzde bulunmaktadır.

Uyuşturucu maddeyi, insanların merkezi sinir sistemini etki altına alıp, beden ve ruhi dengeyi bozarak, kişide bağımlılığa yol açan maddeler olarak tarif edebiliriz. Ülkemizde tütün, alkol kullanımı yanı sıra uyuşturucu kullanımıda artmıştır. Bu konuda yapılmış araştırmalar, ilmi çalışmalar, üniversitelerimizdeki akademik çalışmaları da kattığımızda ilmi veri yeteri kadar mevcuttur. Bazen bir defalık kullanım, arkadaş çevresi gibi etken ve nedenlerden çocuk ve gençlerimizin uyuşturucu belasına bulaşmamaları alacakları sağlam eğitime bağlıdır. Eğitimdeki amacı hasıl edebilirsek, yetişecek olan imanlı, bilinçli, ahlaklı gençlerimizin uyuşturucuya başlamaları mümkün görünmemektedir. Ruhen ve manevi olarak imanla techiz edilmiş gençlerde bunalım, depresyon olmaz.

 Eğitimdeki amaç     
   
 Eğitimdeki amaç, işin esası, hem kendisine faydalı, ailesine faydalı, vatanına, devletine, tüm islam dünyasına  hatta bütün insanlığa faydalı bir birey yetiştirmektir. Aile bir yerde küçük bir mektep , okul gibidir. Çünkü çocuklar Allahütealaya inanmayı, peygamber sevgisini, vatan- millet sevgisini,”Ezan “ ve “Bayrak” a sevgi ve saygıyı örf adetleri, gelenekleri bunları okul misali ailede öğrenir. 


Topyekün savaş

Milli eğitimin, temel gayeside, eğitimdeki temel amaçta;  iyi insan yetiştirmek olmalıdır. İyi insanların yetişmesi zincirin halkaları misali güzel ahlaklı toplumlar olabilmektir. Geleceğimiz olan çocuklarımızı yalnız bırakmayalım. Çağımızın Vebası uyuşturucu belasından korunmak iyi insan yetiştirmeyi, eğitimdeki amaç, eğitimin hedefi olarak seçmeliyiz. Bu hedef için çalışırken, aile, okul, milli eğitim, devletin işbirliği yaparak uyuşturucu ile topyekün savaşması gerekmektedir. 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

2 yorum

yorum
13 Aralık 2017 16:03 ×

Gayet Güzel Ve Başarılır

Cevapla
avatar
hey bilir o
admin
17 Aralık 2017 05:53 ×

Berat Özarslan yorumunuza katılıyorum.

Cevapla
avatar