Toplumda Görgü Kuralları

 Yazar: Hamza Aslan




Toplumda Görgü Kuralları

Müslümanı anlatırsak, Kibar, ahlaklı, edepli, güler yüzlü, görgülü kendisine hitap edildiğinde efendim diyerek cevap veren kişidir. Edep bir Müslüman için en kıymetli, dünyanın en değerli hiçbir hırsızın çalamadığı ziynettir. Edep demek güzel ahlaktır. Edep demek güzel terbiye, iyi davranıştır. Edep demek haya, nezakettir. Edep sayesinde insan ile hayvan birbirinden ayrılır.

Edep hakkında büyükler ne buyurmuşlar bakalım; Hazreti Ömer “Edep, ilimden önce gelir” buyurmuşlardır. İbni Mübarek hazretleri  ise edep hakkında şöyle buyurmuşlardır.” Her ilmi bilen bir alimin, edebinde noksanlık varsa, onunla görüşmemek kayıp sayılmaz. Fakat edepli biri ile görüşemezsem üzülürüm” Görüldüğü gibi edepli olmak, görgülü olmak önemlidir. Hazreti Mevlananın “ Edeple gelen, lütufla gider” buyurmaları dinimizin, bir müslümanda aranan vasıfın edep olduğunu anlıyoruz. Toplumdaki görgü kuralları da yüce dinimize uygun şekilde teşekkül etmiştir. Edepli kişilerin görgüleri hakkında bilgi verelim.

Sokakta görgü kuralları:

Sokağa tükürmek, sokağa çöp atmak, sokağa çirkin şeyler bırakmak ve sokakta geliş, geçişi engellemek görgü kurallarına uygun değildir. Hatta ihtiyarlara, kadın ve hastalara ihtiyaç varsa yardım edilir. Öncelik onlara verilir.

Yürürken görgü kuralları:

Yolda yürümenin adabı çok yavaş veya çok hızlı büyüklenerek, böbürlenerek yürümek doğru değildir. Kur’anı kerimde mealen, (Böbürlenerek yürüme) buyuruldu.
(Lokman 18)
 Yolda yürürken bir alimle, büyük bir zat ile yürürken önünden, solundan yürümemelidir. Bunun adı edeptir. Görgü kuralıdır. Büyüklerin sağından yürümelidir.

Taşıma araçlarında :

Taşıma araçlarına binmeden önce sıraya geçmelidir. İnip, binerken itiş, kakış ile binmek çirkin davranıştır. Peygamber efendimiz (Büyüklerini saymayan bizden değildir) buyuruyor.(Tirmizi)
Günümüzde ne yazık ki gençlerimiz bu konuda hassas davranmıyorlar, Uyuma numarası ile karşılaşıyoruz. Ecdadımızdan nasıl gördük. Onlara layık olmaya çalışmalıyız.

Alışverişte:

Alış verişte, satıcıya rahatsızlık verilmez. Malın görüntüsü, kalitesi, bozulmadan bakılır. Fiyat konusunda sünnete riayet edilir. Çokta fazla ısrar edilmez. Alınsa da alınmasa da teşekkür edip ayrılınır. Satıcıda mal almadı diye kızmaz. Müşterisini memnun edecek şekilde davranır. Arkalarından konuşmaz. Alış verişte her iki taraf birbirini aldatmaz. Kul hakkı geçmesin diye dikkat edilir.

Toplu Yerlerde:

Cenazelerde üzüntüler paylaşılır, Düğünlerde sevinçler paylaşılır. Bayramlarda, olsun, düğünlerde ve cenazelerde kibar ve hassas yerine göre uygun davranış sergilenir, uygun tavır takınılır. Cenazede cenazesi  olanlar teselli edilir, üzüntü paylaşılır. Maddi ve manevi ne yapmak gerekiyorsa  üzerine düşen yardım yapılır. Yakın ve samimi davranır.
Düğün ve bayramlarda neşeli olunur. Görgü kuralının esası eliyle, diliyle incitmemek, kalp kırmamalıdır. İkram edici olmak, gönül almak, dua almak yine Toplumda görgü kurallarındandır.

Konuşurken

Konuşma adabında konuşanın sözü kesilmez, sözünü kesmek nezaketsizlik olur. Hadisi şerifte buyurulmuştur( Arkadaşı konuşurken susmak mürüvvettendir.) Mürüvvet hakkında bilmeyenlere kısa açıklama yapalım: anlamı insanlık, yiğitlik, cömertlik, iyilik gibi güzel halleri anlatan yani bir yerde en güzeline riayet etmek demektir.

Mektup Yazarken

Mektup her ne kadar mazide kalmış olsa da, önceden haberleşmede, iletişimde önemli yeri olduğu için adet üzere biz yinede bilgi verelim. Mektup , kısa ve öz olmalı, lafı dolandırmadan maksat anlatılmalıdır. Büyüklere, ilim sahiplerine yazarken dikkat etmeli, edepli olmalıdır. Hazreti Mevlananın (Edeple gelen lütufla gider ) sözü unutulmamalıdır.  

Telefonda konuşma Adabı

Telefon edildiğinde karşı taraf telefonu açtığında telefon eden kendini tanıtır. Telefonu açan kişinin hitabı “Buyrun efendim” şeklinde olmalıdır. Telefon eden maksadını kısa ve öz olarak anlatır. Karşı tarafın boşuna zamanını almaz. Telefonda kibar ve nazik olmalıdır. Argo tabirlerle konuşmamalıdır. “Efendim” diye hitap şekli edepli olmaktan gelmektedir.   

Eve Girerken

Eve mutlaka Besmele-i şerif ve ihlas suresini okuyup girin. Sağ ayakla içeri girip selam vermeyi unutmayın. Her işe başlarken Besmele-i şerif ile başlamayı düstur edinmeliyiz. Adet haline getirip kendimizi alıştırmalıyız.  

              


            





Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »