Bağımlıların Umudu Nalınlar Köyü

  Yazar: Yıldız Eryıldız



Bağımlıların Umudu Nalınlar Köyü

Çağımızın vebası uyuşturucu belası, alkol, sigara, diğer uyuşturucular hakikaten sonuç olarak ortaya çıkan bağımlılık insanları felakete götürmektedir. Bağımlılık sonucu servetini, işini, ailesini kaybeden, hayatı zindana dönen bir sürü insan var. Uyuşturucu kullanımı ülkemizde 13-14 yaşına kadar düşmüşken geleceğimizi, bizden sonraki nesilleri tehdit ederken, hatta topyekün bir mücadele gerektirirken Burcu çetinkaya’nın bağımlıların umudu nalınlar köyü yazısını, sürekli okuduğum Türkiye gazetesi'nde görünce çok hoşuma gitti. Daha önceki yazılarında olduğu gibi çok önemli bir konuyu gündeme getirmiş. Bir grup cesur yürekli kadın, mazlumların sesi Human Movie Team, Ganalı Abdullah- Al Hasan’ın köyünde 150 aile Müslüman oldu gibi yazı ve röportajlarıyla kalbimize dokunmuştur. Burcu Çetinkaya’yı tebrik ediyorum.

Bursa Valiliğinin bu takdire şayan projesi, toplumumuzun bir gerçeği olan, yardım eli uzatılması gereken bağımlılar için bir umut kapısı olmuştur. Söz konusu proje Bursa Valiliği tarafından Bursanın Orhaneli ilçesi yakınlarındaki nalınlar köyünde kurulmaktadır. Bağımlıların umudu nalınlar köyü, bağımlılar için tam bir rehabilitasyon merkezi olacak konumda.

Osmanlılardan beri toplumda nerede bir sıkıntı varsa hemen bir vakıf kurularak, oradaki sıkıntı çözülmüş. Günümüzde de yine vakıf ve derneklerin hizmetleri devam etmektedir. İHH Vakfı, İhlas Vakfı, Aziz Mahmud-u Hüdayi Vakfı bunun örnekleridir. Bu vakıf gibi toplumlun hizmetinde olan Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneği işin gönüllü yürütücüsü olmuştur. Valiliğin de desteğiyle çok güzel bir proje ortaya çıkmıştır.

Bursa Valisi İzzettin Küçüğün proje ile ilgili verdiği bilgiler; “Sağlık Bakanlığı ve  Aile politikalar Bakanlığından da insan istihdam edilecektir. Buraya gelmek isteyen ilk önce AMATEM’e(Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) baş vuracak.Bizim de AMATEM’in bir komisyonu olacak. Kapasitemiz 40 kişi, dolunca alımı durduracağız. Sonra 40 neferimiz hayata dönünce, tekrar alım yapılacaktır. Burası sadece erkekler içindir. Burayı tamamlayınca tamamen bayanlar için de bir köy kuracağız. Yıldırım Belediyesiyle anlaşmayı imzaladık ve iki farklı köy daha kuruyoruz. Bir de Osmangazi de olacak Biri daha gençlere yönelik farklı olacak”

Bursa Valimizin Açıklamalarından da anlaşılacağı üzere güzel bir proje ve bağımlıların tedavisi konusunda AMATEM’ede yardımcı olacak, bağımlı olan insanlarımızın topluma kazandırılması için atılmış güzel bir girişim olarak karşımıza çıkmaktadır. Vakıflardan bahsederken bu işin gönüllülük esası, Allah rızası gözetilerek yapıldığı anlatmıştık. Dilruba Evleri Yardımlaşma derneği, Bursalı iş adamları, ev hanımları projenin bir parçası olmuşlar. Gürkan Selçuk Işık, Zeki İren ve Harun Hüseyin ortaklığındaki bu girişimci marka, Bağımlıların umudu nalınlar köyüne katkıda bulunan desteklerini esirgemeyen gönüllülerden bir kaçı.  

Nalınlar köyünde şu an 8 tane ev yapılmış, evlerde 4 ila 6 kişi kalması planlanıyor. Akşam saat 20.00 ile sabah 0800 arası evlerinde olacaklar. Bunun dışında gündüz hep faaliyet, bir uğraş, tedavi bitiminde hepsi meslek sahibi olacaklar. Öğrenecekleri meslekler, demir döğme, seramik, kilim dokuma, dikiş atölyelerinin yanında hayvancılık ve tarımla uğraşacaklar. Ürettikleri ürünlerde pazarda satılacak. Bağımlıların umudu nalınlar köyünde şu an 6 misafir bağımlı var. Açılıştan sonra 40 kişilik kapasite tamamlanacak. Köydeki misafirlerin hepsinin ayrı hikayesi var. Bağımlılığın verdiği zarar aynı, mal varlığını, eşini, ailesini kaybetmişler.


Bağımlılıkla mücadelede öncelikle çevre değiştirilmesi çok önemli, aynı çevrede kaldığı müddetçe başarı şansı azalıyor. Tıbbi bakım önemli, uzmanların kontrolünde bir şeylerle uğraşmak, çalışmak, meşgale gerekli oluyor. 

Ülkemiz için büyük tehlike olan bağımlılık, gelecek nesillerimizi tehdit eden bu illetin tedavisi için, bu köylerin kurulması çok yerindedir. Allahüteala çocuklarımızı, gençlerimizi, bütün insanlığı bu beladan muhafaza eylesin. 

Yazımızı bitirirken Büyük İslam alimi, Dar’ül fünun (İstanbul üniversitesi) müderrislerinden(profösörlerinden) Veli,Seyyit Abdülhakim-i Arvasi Hazretleri buyurmuşlar ki”Evlad büyük nimettir, Nimetin kıymeti bilinmezse, elden gider. Bunun için pedagoji yani çocuk terbiyesi, İslam dininde çok kıymetli bir ilimdir.” Çocuk terbiyesini öğrenelim. Uyuşturucu kullanımı 13-14 yaşına kadar inmiş iken çocuklarımıza, gençlerimize sahip çıkalım ki uyuşturucu belasından uzak tutalım.   


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »