Bitcoin, Sanal Para ve Kripto Paralara Vergi

  Yazar: N.Ömer Keskin


 Bitcoin, Sanal Para ve Kripto Paralara Vergi


Bitcoin, etherium, gibi sanal, tüm kripto paralarda artık vergilenecek. Bir anda popüler olan bitcoin ve sanal, kripto paralar Maliye, SPK, MB radarına girdi. İnceleme yapılmakta, bakanlık sanal paradan yani bitcoinden vergi, KDV alabilir.

Maliye bakanlığı ve sermaye piyasa kurulu ve merkez bankası bitcoin, sanal para ve tüm kripto paraların, para hareketlerini kontrol etmektedir. Bu yapılan inceleme sonucunda ortada mevcut olan para akışı emtia kategorisine girerse sanal paralar ve kripto paralar vergi uygulamasından nasibini alacaktır. Emtia’nın ne olduğunu bilmeyenler için kısa bir açıklama yapalım: Ticarete konu olan altın, gümüş, petrol, gaz, mısır, buğday, gibi malların alım-satımı yapıldığı piyasaya da emtia borsası denir. Türkiye de 133 adet Türkiye odalar borsalar birliğine bağlı emtia borsası bulunmaktadır. Sonuçta ticarete konu olması, kazanç sağlanması, vergi almak için yeterli olmaktadır.

Son zamanlarda tüm dünyada ve ülkemizde bitcoin ve kripto paraya ilgi artmıştır. Maliye bakanlığı, sermaye piyasa kurulu ve merkez bankası sanal paralar için bir isim arayışındalar. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, üç kurumun incelemesi ile ilgili detaylar bildirdi. Bu konuda Gelir idaresi Başkanı Adnan Ertürk’ün açıklamaları yol göstericidir: Kripto ve sanal paradan vergi alınması için bir isimlendirme yapılması şartı gerekiyor. Kurumların Bitcoin ve kripto paralarla ilgili sermaye piyasası kurulunda menkul kıymet kategorisine uymadığı, bu kategoriye girmesi için ürün olması, yada devlet tarafından basılan para olması gerekmektedir. Fakat para olmadığından Türkiye’nin bitcoin ve kripto paraya vergi getirilebilmesi için emtia kategorisi ile çözüm seçeneği olarak gözükmektedir. Bitcoin veya kripto para emtia kabul kabul edilme durumu olursa ne olabilir?

Para kategorisine girerse ne olur?

Bitcoin maliye açısından verilecek isimden sonra vergi gelmesi beklenmektedir. Vergilendirme için kategorilendirme şart olmaktadır. Kategorilendirme yapıldığı an vergilendirmede yapılacaktır. Para kategorisine girerse ne olur? Vergilendirme yapılmaz. Sınır olan 11 bin TL yi aşmazsak yine vergi olmaz. Bu üst limit aşıldığı an vergilendirmeye tabi olacaktır.

Emtia Kategorisine Girerse Ne Olur?

Emtia olursa yani kabul edilirse ne olur? Bireyler bir kez alıp satmış bundan gelir elde etmişse bu kazanç  arizi kazanç olarak kabul edilmekte olacaktır.  Ancak bu kazanç 24 bin tl’yi aşması durumunda beyanname doldurup vergi ödemek durumunda olacaksınız.

Kimler Vergiye Tabi Olacaklar

Madenciler

Madencilerin durumu sermaye ama aynı zamanda emek karışımı bir faaliyet durumuna örnektir. Sonuçta emek ağırlıklı olsa bile “ticari kazanç” olarak nitelenmesi vergi ile sonuçlanır.

Takas Platformları

Türkiyede alım satımına aracılık eden ancak organize olmayan, aktif üç kurum mevcuttur. İşlem başına alınan komisyon bedelleri bu kurumların kazancı olacağından vergiye tabi olacaklar.

Kullanıcılar

Bu Bitcoin, sanal paraları veya tüm kripto paraların alım-satımından kar elde edilse bile düzenleyici ve denetleyici bütün bu kurumlar sanal parayı kategorilendirmeden sonra vergilendirme başlayacaktır. Yani anlayacağınız bitcoin, sanal para ve kripto paralara vergi gelebilir.   







Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »