Gelecek Beyaz Şapkalı Hackerlere mi Emanet?

İbrahim Öztürk



Bu sene İstanbul’da düzenlenen Shield Konferansı’nda dünyanın en ünlü siber güvenlik uzmanları buluştu. En ünlülere göz atacak olursak; Chris Roberts, Brett Johnson, Jay Kaplan, Benjamin Delpy gibi konferansa katılanlara bakınca etkinliğin önemi ortaya çıkıyor. Chris Robert, Çok sayıda uçağı ve Uluslar arası Uzay İstasyonunu hacklemişti. Brett Johnson’da bir dönemin aranan siber suçlusuydu. Jay Kaplan, Pentagonu hackleyerek adını duyurmuştu. Benjamin Delpy ise dünyanın en tehlikeli şifre çalma yazılımını yazmıştı. Konferansta teknolojinin gelişmesiyle, siber dünyanın getirdiği tehlikelere  dikkat çekildi.

Teknolojinin gelişimi ve yapay zekanın gelişimi, insanların işlerini kolaylaştırdığı kadar riskleri de beraberinde getiriyor. Kötü niyetli yazılan yazılımlar insanların parası hatta can güvenliğini hedef almaktadır. Bu durumda gelecek beyaz şapkalı hackerlere mi emanet? edilecek sorusu akla geliyor. Hackerleri sınıflandırmaya gerek var mı? Siyah şapkalı hackerler insanların parasını hedef alan, üstün bilgi ve becerilerini teknolojik ortamda kullanıp sisteme zarar veren karanlık gruptur. Gri şapkalı hackerler ise kararsız, sistemlere illegal yöntemlerle sızan, zarar vermeyen, bu güvenlik açığını raporlayan gruptur. Beyaz şapkalı hackerler bilgi ve beceri olarak  üstün bilgiye sahiptirler. Bu bilgiyi sistem açıklarını tespit etmek için kullanır. Bir yerde sistem güvenlik uzmanları da diyebiliriz.

Teknolojinin gelişimi aslında daha fazla saldırı anlamına geliyor. Gelecekte sürücüsüz otomobiller, dronlar, konuşan makine ve robotlar, yapay zeka ile birlikte insanlığın hayatı da risk altına girmiyor mu? Pentagonu hackleyen Jay Kaplan, Pentagon’u dört saatte hacklediğinde illegal olarak değil, devlet tarafından işe alınmış yani beyaz şapkalı hacker olarak bu işi yapmıştı. Jay Kaplan şu an CEO’su olduğu şirketi Synack’in çalışma alanı şirketlerin güvenlik açığını bulmaktır. NSA’de çalışması bu konuda bilgi ve donanımını da göstermektedir. Konferansa katılan Chris Roberts çok sayıda uçağı ve uzay isyasyonunu hackleme hikayesi hakkında bilgiler verdi. Aslında uçakları hackleyerek insanların can güvenliği konusuna dikkat çekmek istediklerini belirtmiştir. Uzun bir süreçte yaptıkları çalışmayı ve araştırmayı, havayollarıyla paylaşmalarına rağmen onları dinlememeleri üzerine uçakları hackleyerek bunun yapılabileceğini gösterdik. İsteseydik uçağı düşürebilirdik demesi dikkat çekiciydi.

Shield Konferansından çıkan sonuç Teknolojinin gelişmişlik düzeyi sürekli artacağına göre 2021’e kadar 3,5 milyonu yakın siber güvenlik alanında muazzam bir yetenek açığı ortaya çıkacak gibi görünüyor. Gelecekte siber ordular olacak.Savaşlar siber alanda da verilecek.  Beyaz şapkalı hackerlerin görevi can kayıplarını ve şirket açıklarını önlemek olacaktır. Şirketler ve kurumlar siber güvenlik konusunda gerekli önlemleri alırsa, beyaz şapkalı hackerlerle çalışırsa, şirketlerini, jay kaplan’ın CEO’su ve kurucusu olduğu Synack gibi şirketler aracılığıyla güvenliğini test ettirmesinde fayda var. Gelecekte can güvenliğimiz beyaz şapkalı hackerlere emanet olacak gibi görünüyor.                       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »