Ulak Yerli Silah Kadar Önemli




Ulak Yerli Silah Kadar Önemli 


Ülkeler arasında savaşların şekli değişti. Savaşlar top ile tüfekle olmak yerine ticari, iletişim, teknoloji, siber güvenlik alanlarında yapılırken, çoğu zamanda yaptırım şekline de dönüşebiliyor. Türkiye’nin yerli baz istasyonu ULAK ve MAYA milli ağ sistemleriyle, ülkemiz adına sağladığı veri güvenliğiyle, bir yerli silah kadar önemli oluyor. Bugüne kadar kurduğu baz istasyonlarıyla haberleşmede milli teknoloji hamlesine de katkı da bulunuyor. 


 Türkiye’nin yerli baz istasyonu ULAK, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde toplam 250 istasyonunu kullanıma alan Vodafone, ticari şebekesinde en fazla aktif ULAK baz istasyonuna sahip operatör oldu. Vodafone, Rize, Artvin, Ardahan ve Kars bölgesinde hizmete aldığı ULAK baz istasyonlarıyla 12 bin kilometrelik alanda 200 binin üzerinde aboneye ulaştı. Rize’de açtığı ULAK baz istasyonunun açılış törenine Ulaştırma Bakanı ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Ulak Haberleşme A.Ş Genel Müdürü Dr. Metin Balcı katıldı. Törende konuşan Metin Balcı, Türkiye’nin dünyada baz istasyonu üreten 5- 6 ülkeden birisi olduğunu belirtti:


” 2018’de ULAK ile haberleşmeye başladık. 2019’da bunu ticari operatörlerin kullanımına sunduk. Bugüne kadar 690 adet baz istasyonu teslimatını gerçekleştirdik. Her operatöre 250  adet baz istasyonunu  haziran ayında teslim ettik. Vodafone, bu baz istasyonlarını ilk kuran ve hayata geçiren operatör oldu. Şimdi MAYA ile milli ağ sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Bu teknoloji içinde 5G’yi barındırıyor. 4,5G yaygınlaşmadan 5G yaygınlaşmaz. Yabancı üreticiler için oluşturulan sahalar bize acı veriyor. Bu aynı zamanda bağımsızlığımızın simgesi olacaktır” dedi. Balcı, ilk hedeflerinin 5G, sonraki hedeflerinin de 6G olduğunu belirtti. 


Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da yerli ve milli iletişim teknolojilerinin önemini vurgulayarak, “Bir yıldır ULAK’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kullanıyoruz. Veri güvenliği için yerli teknolojiler şart. Veri güvenliğini yabancı şirketlerle sağlamak, sınır güvenliğini yabancı askerlere emanet etmek gibi olur” dedi. Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yerli üretimde attıkları tohumların meyvelerini almaya başladıklarını söyledi:

ULAK’ta artık çift hanelere ulaştık. Devletin yüzde 30’u ULAK’ı kullanıyor. Bu konuda üreten ve ihracat yapan bir konuma geliyoruz. Haberleşmede milli teknolojiler milli silah kadar önemli. Ticari savaşlar bile haberleşme üzerinden yapılıyor. Fiber altyapının da bunun için hazır hale gelmesi gerekiyor. Fiberde kıl sayısını hesap eden ülkeler var. Bu ülkeler bunu hat gibi gösteriyorlar. Bizde de bu alanda bir istatistik yok. Bu alanda öncelikle harçlar ve istatistik konusunu halledeceğiz” dedi. ULAK yerli silah kadar önemli!  


Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Ömer Temür           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »