60 Bin Euro İstenen Sistemi Kendileri Ürettiler




60 Bin Euro İstenen Sistemi Kendileri Ürettiler


Türkiye, İHA-SİHA tedarikinde çektiği sıkıntılar sonrası, İHA- SİHA üretimine biraz geç başlasa da bu alanda kısa sürede kat ettiği mesafe ile yaptıklarıyla büyük başarılara imza attı. Türkiye SİHA’larda yüzde 93 yerlilik oranına sahip ve bu alanda öncü rolü üstlenen Baykar, bu arada haksız iddialarında hedefi oluyor. İngiliz The Guardian gazetesi, Baykar’ın başarısında İngiltere’de üretilen kilit sisteminin rol oynadığı iddia etti. Ancak gerçek bambaşka çıkarken söz konusu parça için İngilizlerin 60 bin Euro istediği ve Baykar’ın kendi imkanlarıyla daha ucuza ürettiği ortaya çıktı. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar Twitter’dan yaptığı paylaşımla bu iddiaya cevap verdi: ”Mekanik kilit. Sizden almıyoruz, hiç almadık. Her koşulda çalışmadığı gibi çok pahalı çok daha gelişmişini, uygun maliyete kendimiz özgün tasarlayıp ürettik. Şurasını doğru yazmışsınız, Türkiye SİHA teknolojisinde dünyada ilk 3’te. Kendi göbeğini kendin kes.”




TRT Haber’e göre edinilen bilgiler doğrultusunda söz konusu mekanik parça, SİHA’larda kullanılan bomba askısı olduğu ve bu parçanın kritik olmadığı söylendi. Ancak söz konusu parça için 60 bin euro istenmesiyle, BAYKAR bu parçayı kendi imkanlarıyla daha ucuz maliyetle üretimini yaptı. İHA- SİHA’lar, terörle mücadele de, Suriye başta olmak üzere Doğu Akdeniz’de, Ege’de ve Karadeniz’de oldukça etkin kullanılıyor. Bayraktar serüveni 2000’li yıllarda Şırnak 6. İç Güvenlik Tugayında başladı. Bugün geldiği nokta ise güvenlik güçlerinin en etkili vurucu güçlerinden birisi olurken, Türkiye’yi bu alanda dünyanın en iyi 3. Ülkesi haline getirdi. 




Geçmişte Türkiye parasıyla dahi alamadığı İnsansız Hava Araçları (İHA) teknolojisinde, 5 yıl içinde atılan adımlarla dünyanın bu alanda sayılı ülkeleri arasına girdi. Bayraktar TB2 ile de kendi sınıfının en iyisi olarak anılıyor. Bayraktar TB2’de yerlilik oranı yüzde 93 olmasıyla üretimdeki bu oranla dünyada bu tarz üretim modeline sahip ülke sayısı oldukça az. 60 bin euro istenen sistemi ve benzer parçaları gerektiğinde BAYKAR kendi imkanlarıyla üretebiliyor. İHA- SİHA teknolojisinin geldiği noktayı göstermesi açısından Ülkemiz adına çok önemli. 


Kaynak: TRT Haber                   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »