Denizler 7/24 İzlenecek




Denizler 7/24 İzlenecek 


Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) başlatılan çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin denizlerinde 6 noktaya kurulacak şamandıralar ve yerli imkanlarla hazırlanan yazılımlar aracılığıyla pek çok veri toplanarak denizler 7/24 izlenecek.  Avrupa Birliği (AB) IPA2 Dönemi kapsamında alınan 6 milyon 290 bin Euroluk hibeyle, Balıkçılık faaliyetlerinde stok değerlendirme uygulamaları doğrultusunda hazırlanarak hayata geçirilen bir proje. Bu proje sayesinde deyimi yerindeyse “denizlerin tomografisi çekilecek.” Projede kullanılan 6 şamandıradan ilk 2’si, Bandırma Körfezi ve Çanakkale Boğazı’na yerleştirildi. Diğer şamandıraların yerleştirileceği, planlandığı yerler, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’de 4 noktaya daha yerleştirilme işlemiyle beraber ilk aşama tamamlanacak. 


Proje kapsamında şamandıralarda bulunan sensör ve kameralar aracılığıyla denizlerdeki gemi hareketliliğinin yanında balık popülasyonu, balık hareketleri ve türleri ile deniz suyu fiziko kimyasal yapısı, su altı hareketliliği gibi konularda veriler alınarak 7/24 denizler izlenecek. Sistemin amacı Türk mühendisler tarafından hazırlanan yazılımla beraber, kurulan Ulusal Balık Stokları İzleme Biriminde toplanan verilerle balıkçılık yönetimine esas veri bankası kurularak başta balıkçılar, üniversiteler ve bilim adamlarının istifadesine sunulacak. Özel planlanmış, yüksek oranda doğruluğa sahip şamandıra sistemleriyle elde edilen veriler, Ankara’da kurulan merkezden izlenebilecek. Bu proje sayesinde denizlerde etkin ve yüksek doğrulukta verilerin elde edilmesi ile iyi bir takip mekanizması olacak. 




Tarım ve Orman Bakanlığının balıkçılık faslındaki en yüksek bütçeli projesi olduğunu söyleyen, Tarımsal Araştırmalar ve politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, “Kurulumlar tamamlanmasının ardından elde edilecek verilerle hem ülkemiz hem de üye olduğumuz diğer bilimsel komisyonlara veri akışı sağlanacak. Hidroakustik sistemler sayesinde denizlerimizdeki memeli hayvanların da takibini yapabileceğiz. Geliştirdiğimiz bu projeyle, başlatılan Milli Teknoloji Hamlesine Bakanlığımız da büyük bir katkı sağlamış olacak” dedi. Milli teknoloji hamlesi artık savunma sanayisinde olduğu gibi diğer alanlarda da devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »