Sigara İçen Sürücüye Yapay Zekayla Tespit




Sigara İçen Sürücüye Yapay Zekayla Tespit


İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (İTÜ OTAM), İTÜ ARI Teknokent’te yer alan teknogirişim şirketi PIXSelect ile geliştirdiği ortak bir projeyle, kurallara uymayan sürücüleri sürüş esnasında sigara içen, telefonla konuşan, uyuyan veya emniyet kemerini bağlamayan sürücüler, yapay zekayla tespit edilebilecek. Otomotiv firmalarına yönelik test çözümleri sunan İTÜ OTAM, test laboratuvarlarında ileri teknolojiyi kullanarak, otomotiv endüstrisine yönelik çalışmalar yaparak önemli hizmetler sunuyor. İTÜ OTAM son olarak, İTÜ ARI Teknokent’te yer alan PIXSelect isimli teknogirişim şirketiyle beraber hayata geçirdiği proje: Yapay Zeka Sürücü Davranışlarını İzleme Projesi     


Yapay zeka sürücü davranışları izleme projesi kapsamında aracın dikiz aynasında yer alan yüksek çözünürlüklü kamerayla sürücüyü takip eden sistem, elde edilen görüntülerin yapay zeka tarafından analiz edilerek sürücüyü ve merkezi uyarmasına dayanıyor. Sürüş esnasında sürücünün sigara içtiğini, telefonla konuştuğunu, uyukladığını hatta emniyet kemerini bağlamadığını bile algılayabilen yapay zeka teknolojisi, kamera görüntülerini merkeze bildirip anlık uyarılarda bulunuyor. 


Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren İTÜ OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan, “İşte bu big data’yı, işlemek üzere teknogirişim firmalarıyla ortak projeler üretiyoruz. ‘Yapay Zeka ile Sürücü Davranışları İzleme’ projemizi de İTÜ ARI Teknokent firmalarından PIXSelect ile birlikte geliştiriyoruz. Yapay zeka ile paylaştığımız data arttıkça, zeka seviyesi artıyor, daha hızlı tespit edebiliyor. OTAM’da testlerini yürüttüğümüz ve kullandığımız bu teknolojik çözüm ile forklift kullanıcılarından filolarındaki araçların sürücülerine kadar diğer firmalarımızın ihtiyacını karşılamaya da hazırız” dedi. 


Yapay Zeka ve görüntü işleme alanında önemli yetkinliklere sahip olduklarını ifade eden PİXSelect Genel Müdürü Kerem Yazıcı, “Özellikle görüntü analizinde sürücü davranışları üzerine odaklanmış durumdayız. Sürücünün sigara içmesinden, yorgunluk analizine, trafikte risk oluşturabilecek telefon kullanımına kadar birçok davranışını yapay zeka sayesinde tespit edebiliyoruz. Bu bilgiyi de firmaların izleme merkezlerine anlık olarak bildirebiliyoruz. Yapay zeka üzerine çalışmalarımızı geliştirmek için test altyapısını ve sürücü davranış datalarını bize açan İTÜ OTAM’a özellikle teşekkürlerimizi iletiyorum” dedi. Türkiye’de trafik kazalarında yitip giden hayatlara çözüm olacak bir proje: “Yapay Zeka Sürücü Davranışlarını İzleme Projesi”
         

Kaynak: AA, TRT Haber
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »