Dünyanın Seri Üretime Geçen Uçan Arabası




Dünyanın Seri Üretime Geçen Uçan Arabası


Amerika Birleşik Devletlerinin Florida eyaletinin Miami şehrinde dünyanın seri üretime geçilen ilk uçan aracı, Pioneer Kişisel Hava Aracı (PAL-V) olarak adlandırılan 3 tekerlekli ve 2 yolcu kapasiteli uçan otomobili tanıtıldı. Uçan arabaya şimdiden talebin yoğun olduğu hatta 70 ön sipariş alındığı bildirildi. Aracın satış fiyatı 599 bin dolar olarak açıklandı. Uçan aracı kullanmaya sadece tek ehliyet yetmiyor. Uçan arabayı kullanmak için hem ehliyete hem de uçuş lisansına sahip olmak gerekiyor. PAL-V uçan arabanın 230 beygir gücünde Hollanda yapımı bir motora sahip olduğu aktarıldı. 




PAL-V CEO’su Robert Dingemanse konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:”Diğer otomobil üreticilerinin bizim ulaştığımız teknolojiye ulaşmaları için henüz önlerinde çok uzun bir süre var. PAL-V doğru mühendislik hizmetlerini seçerek, kanıtlanmış teknolojilere sahip ve mevcut yönetmeliklere tam uyumlu bir uçan araba tasarlayıp inşa etmeyi başardı” dedi.



Uçan arabanın üretiminde kullanılan malzeme karbon fiber, titanyum ve alüminyum alaşımlarından oluşturulduğu aktarıldı. Uçan Arabanın kalkışı için 164 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde bir pist gerekiyor. Uçan Arabanın ağırlığı ise 600 kilogram ve PAL-V ‘nın motorsiklete benzeyen bir taşıma sistemi var. Uçan otomobilin temel özelliği ise aracın tepesinde “yarasa kanadı” gibi katlanan ve toplanan rotor kanatları . PAL-V CEO’su Dingemanse, aracın 10 dakika içinde bir arabadan, uçan arabaya dönüştüğünü ve zeminde 0’dan 100 kilometreye 8 saniyede çıkabileceğini ifade etti.


Kaynak: İHA, https://www.turkiyegazetesi.com.tr/teknoloji/666560.aspx          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »