Teknoparklar Ne İşe Yarar?




Teknoparklar Ne İşe Yarar? 


Son yıllarda Teknoparkların adını sıkça duyar olduk. Teknoparklar ne işe yarar? Diye soranlar, ne işe yaradığını merak edenlere de rastlamaktayız. Dünyada 2. Dünya savaşından sonra ilk teknopark 1952 yılında ABD’deki Silikon Vadisinde kuruldu. Sonra Diğer ülkelerde, Avrupa ve Japonya’da teknoparkların kuruluşu birbiri ardına geldi. Dünyada ülkeler arasında kıyasıya süren teknoloji rekabetinden dolayı, hiçbir ülke bu rekabetten geri kalmamak için teknoparklarını kurdular. Çünkü teknoparklar teknolojinin ve rekabetin en önemli üsleri. 




Türkiye’de bu teknoloji merkezleri ilk defa 1980’li yıllarda faaliyete geçti. Yasal düzenlemeler ise ancak 2001 yılında yürürlüğe girdi. Türkiye’de 2001 yılında “teknoparklar” yani teknoloji geliştirme bölgeleri 2 iken bugün bu sayı 84’e ulaşmıştır. Aslında Teknoparkların bu kadar çoğalması Türkiye’nin teknolojideki gelişimini de gösterir.

Türkiye’de son yıllarda artan sayısıyla atağa kalkan teknoloji üsleri: teknoparklarda 5 bin 443 firma faaliyet gösteriyor. Teknoparklarda tamamlanan Ar- Ge proje sayısı 33 bin 363’e ulaşırken, devam eden proje sayısı ise 9 bin 242. Teknoparklarda ileri teknoloji çalışmaları, milli savunma araçlarının geliştirilmesi, hayatın her alanında kullanılan ürünlerin geliştirilmesi ve en önemlisi bir proje geliştirme aşamasındaki girişimciye teknoloji anlamında tam destek vermesi bu merkezleri önemli kılıyor.




Birçok sektörde projelerin teknopark kampüslerinde gerçekleştiğini söyleyen Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, “Türkiye’de faal teknoparkların sayısı 60’ın üzerinde ve çok sayıda firmaya ev sahipliği yapıyoruz. Savunma sanayinde, enerji sektöründe sağlık sektöründe olduğu gibi bilişim sektörlerinde çok sayıda proje bu kampüslerde hayata geçiyor. Bu projeler gerçekten yeni ve hem ülkemize hem dünyaya bir değer katmak üzerine oluşturulmuş projeler” dedi. 


Teknoparkların en büyük özelliği ise firmaların araştırma geliştirme başta olmak üzere her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde dizayn edilmesidir. Teknoparklar hakkında bilgi veren Bilal Topçu şöyle konuştu: “Burada firmalarımız için ofis kiralama hizmetlerimiz ve arazi tahsislerimiz var. Onlara ev sahipliği yaptığımız bir kuluçka merkezimiz var, buralarda aslında ücretsiz birçok imkandan faydalanabiliyorlar, buraya girdiklerinde sadece ofis hizmetleri değil, teknoloji transfer ofisimiz aracılığıyla gerçekleştirdiğimiz birçok iş ve karşılıklı şirketler arası ve kamu kurumlarıyla sanayi üniversitesi işbirliğiyle gibi yaptığımız çalışmalar vesilesi ile birçok işbirliğine aracılık etmeye çalışıyoruz” dedi. 




Teknoloji üssü teknoparklara çeşitli devlet teşvikleri verilirken, kabul gören projeler için teşvikler ve KDV muafiyetleri gibi çeşitli vergi istisnaları sağlanıyor. Teknoparklarda firmaların gerçekleştirdiği toplam ürün ve hizmet satışı 82,8 milyar lirayı aştı ve toplam ihracat ise bugün 4,3 milyar dolar düzeyinde. Teknoparkların gelecek yıllarda ayrıca istihdama daha fazla katkı sağlayacağı düşünülüyor. 


Kaynak: TRT Haber/ İclal Aydıngöz                   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »