Türk Zırhlısı Yörük Samuray Olmaya Aday



Türk Zırhlısı Yörük Samuray Olmaya Aday


Türk Savunma Sanayisinde son dönemde geliştirdiği zırhlı kara araçlarıyla kendini gösteren, Nurol Makine tarafından üretilen, Yörük 4x4 Japonya’nın Chiba kentindeki  Makuhari Messe’de ilk büyük ölçekli DSEI Japan fuarına katılarak görücüye çıktı. DSEI Japan Fuarı, 3 gün boyunca 50’den fazla ülkenin katıldığı, dünyanın dört bir yanında 250’den fazla katılımcıya ve üst düzey konuğa ev sahipliği yaptı. Fuarda savunma sanayisinin önde gelen global oyuncuları boy gösterdi. Fuarın düzenlenmesindeki amaç, Japon endüstrisinin küresel pazarla etkileşimde bulunması ve küresel savunma endüstrisine Japonya’da yeni iş fırsatları sunması, aynı zamanda Asya- Pasifik pazarına giriş kapısı olması açısından önem taşıyordu. Japonya savunma bütçesini rekor bir sevide artırarak 46 milyar dolara çıkardı ve savunma yeteneklerini ciddi biçimde artırmak istiyor. 

Türkiye’nin zırhlı kara aracı üreticilerinden Nurol Makine binlerce kilometre uzaklıktaki fuara Yörük 4x4 hafif zırhlı araçla katıldı. Japonya’da fuarda sergilenen ilk Türk zırhlısı olma özelliğini de taşıyan Yörük 4x4, ülkeye 3 haftalık bir deniz yolculuğundan sonra ulaşabildi. Yörük 4x4 fuara üzerinde ASELSAN’ın Uzaktan Komutalı Silah Sistemi ürün ailesinin yeni üyesi Sarp- Zafer ile birlikte sergilendi. DSEI Japan fuarında Nurol Makine, zırhlı araç sergileyen sınırlı sayıdaki üreticiler arasında yer aldı. 




Nurol Makine, Ejder Yalçın ve Yörük gibi zırhlı araçları bir dizi ülkeye ihraç ederek bir başarı yakaladı. Katar tarafından tercih edilen Yörük 4x4 ve Sarp- Zafer çöl şartlarında kendini kanıtladı. Türk zırhlısı Yörük 4x4, Samuray olmaya aday. Şirket, Japonya’da düzenlenen fuar ile eşzamanlı olarak Asya- Pasifik bölgesinin önde gelen savunma sanayisi etkinliklerinden Bangkok’taki Tayland Savunma ve Güvenlik Fuarına da katıldı. 


Yörük 4x4 Türk zırhlısının diğer zırhlı araçlara göre avantajı, ihtiyaca göre şekilleniyor. Özellik eklemeli zırh ve mobilite kabiliyetleriyle rakiplerinin önüne geçiyor. Herhangi bir zırh plakası eklenmemiş haliyle Seviye-1 balistik korumaya sahip Yörük’ün farklı zırh plakalarının eklenmesiyle Seviye -4 kadar çıkıyor. İhtiyaca göre şekillenen Yörük’e farklı silah sistemleri takılabiliyor, düşük silüeti, kısa dönüş yarı çapı ve yüksek süratiyle keşif gözetleme görevleri ve meskun mahal operasyonlarında farkını ortaya koyuyor. Başka en önemli özelliklerinden birisi de ağırlık merkezi alçakta olan ve kullanıcıya üstün bir yol tutuş sunan aracın 140 kilometre/sat olan azami hızı, kendi sınıfında en üst segmentte yer alıyor. 


Kaynak: AA, Türkiye Gazetesi/Teknoloji                        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »