Yunus Emre Enstitüsü İlk Bilim Sınıfını Açtı




Yunus Emre Enstitüsü İlk Bilim Sınıfını Açtı


Dünyaya Türkçeyi öğreten ve faaliyetleri genel olarak yurt dışında olan Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Mardin’in Midyat ilçesindeki Söğütlü Fatih Ortaokulunda, Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği (TABİP) kapsamında ilk bilim sınıfı açıldı, STEM ve robotik kodlama eğitimi veren sınıf oluşturuldu. Yunus Emre Enstitüsü tarafından oluşturulan ilk bilim sınıfının açılışına katılan Midyat Kaymakamı Tekin Dündar, “Artık eğitim kara tahtada tebeşirle olmuyor. Devletimiz Fatih Projesi ile eğitimde çağ atlattı. Dünya ile rekabet halindeyiz. Dünya ile rekabet halinde olduğumuz bir alanda sürekli yenilikçi düşünmemiz ve üretmemiz lazım. Artık çocuklarımıza kara tahtada tebeşirle eğitim vermiyoruz. Artık kodlama ve robotik eğitim veriyoruz ki çocuklarımız dünyadaki rekabetten geri durmasın” dedi.



Türkiye’yi tanıtmak için 17 yıldır dünyanın her tarafında Türkçe sınıflar açmak için çalışma yürüttüklerini söyleyen Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “Enstitü olarak 2020 yılını ‘bilim seferberliği’ ilan etmek istiyoruz. Hakça bir dünya olabilmesi için, her çocuğu, ilgiye ve bilime ulaşacağı alt yapıya ulaştırmayı temel görevimiz olarak düşünüyoruz” dedi. 


Bölgede farklı dil, din ve kültürlere mensup vatandaşların asırlardır bir arada barış içinde yaşadığını vurgulayan Ateş, “ Birlikte yaşamanın örneğini sunan dinlerin ve dillerin şehri Mardin’de, çocuklarımız için bu projeyi hayata geçiriyoruz. Bu topraklarda yetişen, zengin olan insanların gelecek nesillere bırakacağı en önemli şey, bilgi ve bilim. Onun için bu bilim sınıflarının başka okullarda da kurulmasını teşvik edeceğiz. İnşallah bu örnek bir hareket olur” dedi.



Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Göbeklitepe ve Boncuklu Tarla’daki kazılardan çıkan eserlerin, bu coğrafyanın medeniyetlerin beşiği olduğunun kanıtı olduğunu söyledi:” Çünkü inanç ve bilimin birlikte hareket ettiği, bu topraklarda ortaya çıkıyor. 12 bin yıl önce neolitik çağdan önce insanlar bir araya gelerek tapınaklar kurmuşlar ve birlikte hayatı güzelleştirmek için gayret etmişler. Midyat’taki Söğütlü Fatih Ortaokulundaki bir sınıfı robotik kodlama sınıfına dönüştürdük. Bu topraklarda doğan Aziz Sancar da 8 çocuklu bir aileden çıkarak, dünya çapında bir bilim insanı olmuş. Ve Nobel ödülünü kazanabilmiştir. İstiyoruz ki daha fazla Nobel ödülü alabilecek çocuklarımız yetişsin” dedi. 

Bir zamanlar El cezeri’nin yetiştiği bu topraklarda, cezeri’nin torunları kodlama ve robotik eğitimi alacaklar. Yunus Emre Enstitüsünün ilan ettiği gibi 2020 yılının bütün Türkiye’de “Bilim Seferberliğine”  dönüşmesini diliyoruz.


Kaynak: AA, TRT Haber                  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »