Türkiye’nin Yeni Denizaltısı “PİRİREİS” Suyla Buluşuyor




Türkiye’nin Yeni Denizaltısı “PİRİREİS” Suyla Buluşuyor


Türkiye’nin başlattığı milli teknoloji hamlesinin bir parçası olan Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltı “PİRİREİS” bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle havuza çekilecek. Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk savunma sanayisine yeni kabiliyet ve yetenekler kazandıran Yeni Tip Denizaltı projesinin birinci gemisi “PİRİREİS”i havuza çekme töreni Gölcük Tersane Komutanlığında gerçekleştirilecek. Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında, havadan bağımsız tahrik sistemine sahip olarak 6 yeni tip denizaltının inşası planlanıyor. “PİRİREİS” bugün havuza inerken, ikinci denizaltı “HIZIRREİS”in donatımı, 3’ncü ve 4’ncü denizaltıların gövde imalatları devam ediyor, törende 5’inci gemi “SEYDİALİREİS”in de ilk kaynağı atılacak. 


Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına kazandırılacak olan 6 denizaltı, dalmış durumda ve gizlilik içinde uzun süre harekat icra edebilme yeteneği, yüksek süratli gelişmiş torpidoları, satıh hedeflerine (kara dahil) atılabilen güdümlü mermi kabiliyetleriyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığının gücüne güç katacak. Bugün suyla buluşacak olan “PİRİREİS” denizaltısının 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Proje kapsamında diğer 5 denizaltı ise 2027’ye kadar bitirilip hizmete alınacak.

 Denizaltılar 40 personel kapasiteli, 68,35 metre uzunluğunda, 6,3 metre mukavim tekne dış çapına, 1850 ton deplasmana sahip bulunuyor. Dünyaca “Tip-214” olarak tanınan ve sahip olduğu yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine sahip denizaltılar, Türk Deniz kuvvetleri için ilk olma özelliğini taşıyor. Sualtı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılmış olan denizaltılar birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme gibi özelliklere sahip bulunuyor. 


Thysen Krupp Marine Systems ana yükleniciliğinde gerçekleştirilen Yeni Tip Denizaltı Projesi, su altı teknolojileri ve denizaltı platformlarına ilişkin teknoloji transferi, altyapı geliştirme çalışmaları, teknik personel yetiştirme, ürün yerlileştirme ve sanayileşme gibi çok boyutlu hedeflerin tamamlanmasını içeren stratejik öneme sahip bir proje niteliğini taşıyor. Denizaltılarda ASELSAN, HAVELSAN, MİlSOFT, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ,  Koç Bilgi Ve Savunma, TÜBİTAK, AYESAŞ’ın geliştirdiği milli sistemlerle, milli teknoloji hamlesi sürdürülürken bunun yanında Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, İ- Marine gibi birçok yerli üretici inşa sürecine katkı veriyor. 


Bu projede hedeflenen kazanımlar, azami yerli sanayi, milli sistemlerin kullanılması, Milli Denizaltı (MİLDEN) kapsamında inşa edilmesi hedeflenen yerli ve milli denizaltılar için güçlü bir referans olacaktır. Bu projedeki en büyük kazanım, milli teknoloji olsa gerek.


Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »