Öğrenciler Bor Madeninden Çamaşır Makinesi Jeli Üretti





Öğrenciler Bor Madeninden Çamaşır Makinesi Jeli Üretti


Dünyada  rezerv olarak  yüzde 73’ü Türkiye’de bulunan bor madeninin, kullanım alanına bakıldığında ne kadar değerli olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye’nin yer altı mirası olan bor, savunma sanayisinden cam sanayiye, sağlık alanından temizlik malzemelerine birçok alanda kullanılan stratejik ürün. Adıyaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi bölümü öğrencileri bor kullandılar. Okulda kurdukları tesiste bor katkı maddeli 7 enzimli sıvı çamaşır makinesi jeli üretmeyi başardılar. Meslek liselerinde olması gerektiği gibi teorik eğitimlerini sınıfta, uygulamalı eğitimlerini okulda kurdukları tesiste gerçekleştiren öğrenciler, aldıkları eğitimi pratiğe dökerek hem okullarının ihtiyaçlarının karşılanmasına hem de döner sermayeye katkı sağlıyorlar.




Adıyaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Küçük, Kimya bölümü öğrencilerinin teoride öğrendiklerini pratiğe dökerek laboratuvar ortamında geliştirdikleri formüllerden çeşitli ürünler yaptıklarını söyledi. Okulda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, bor madeninden 7 enzimli sıvı çamaşır makinesi jeli üretimine başladıklarını anlatan Mehmet Küçük, “Bor madeni katkılı 7 enzimli sıvı çamaşır jeli ilk üretimini yaptık ve numunesini kentte bulunan bir kamu kuruluşuna gönderdik, çok beğenildi. İlk etapta 4 ton sipariş aldık. 2023 eğitim vizyonumuz kapsamında okulumuzun cirosu 5 milyon lira ciro ve buna adım adım ilerliyoruz” dedi. 




Beğenilen bir ürün ürettiklerini söyleyen Kimya öğretmeni Meral Küçüker, “Bor madeni sadece sıvı çamaşır makinesi jeli üretiminde kullanmıyoruz. Üretimini yaptığımız aynı zamanda yüzey temizleyicisi de var ve çok beğeniliyor. Öğrencilerimiz meslek hayatlarında hem tecrübe sahibi olurken hem de döner sermaye kapsamında kendi cep harçlıklarını kazanarak, ihtiyaçlarını karşılıyor” dedi. Eğitim hayatında tam hayal ettiğimiz teoriden pratiğe uygulamalı ve aynı zamanda, üreten, değer katan sistem bu olmalı. 


Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »