5,5 Kiloluk İHA’dan 5,5 Tonluk SİHA’ya




5,5 Kiloluk İHA’dan 5,5 Tonluk SİHA’ya 


Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, bir televizyon programına konuk olurken 5,5 kiloluk İHA’dan 5,5 Tonluk SİHA’ya nasıl gelindiğini anlatıyor. Güneydoğu’da terörle mücadelede, Fırat Kalkanı harekatında, Zeytin dalı ve Barış Pınarı harekatlarında kullanılan İHA- SİHA’ların ne kadar önemli olduğunu, sahada stratejik anlamda getirdiği başarı gösteriyor. Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Bayraktar, ilk testini 6 Aralık 2019 tarihinde Çorlu hava meydanı komutanlığında başarılı bir şekilde icra etti. Katıldığı televizyon programında Haluk Bayraktar şunları söyledi:


 “ Biz BAYKAR olarak genç mühendis ve teknisyen ekibiyiz.750 kişilik AR- GE ekibiyiz. Ülkemizin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmek üzere 2000’li yılların başından bu yana milli ve özgün insansız hava aracı teknolojisine odaklandık. Bizim tek odağımız bu insansız hava aracı teknolojisi. İnsansız hava araçları havacılıkta, pradigma  dönüşümünü temsil eden, geleceğin hava kuvvetlerinin, günümüz hava kuvvetlerinin en kritik bileşenleri arasında yer alıyor. Türkiye tabi 2000’li yılların başında bu alanda bir irade koydu. Yurt dışı hazır alım projelerinin tamamı Savunma Sanayii  Başkanlığı tarafından iptal edildi.  Dendi ki biz bunu milli ve özgün olarak geliştireceğiz . 



Bizimde maceramız o zaman başladı. Biz ufak ölçek, mini sınıfı bir insansız hava aracı üzerine çalışıyorduk. Yedi kişiyle başladık, bir atölye ortamında elektroniğiyle, yazılımıyla, gövdesiyle milli özgün olarak geliştirmeye çalışıyorduk. O zamanlar ben 25 yaşlarındaydım Selçuk Bayraktar kendisi halen Teknik Müdürümüz, Selçuk Bayraktar ve ekibimizle birlikte,  o gün 5,5 kilo olan İHA bugün 5,5ton SİHA oldu. Yine baktığınız zaman yaş ortalaması 25- 30 yaş olan insanlar bizim on beş sene önce uğraştığımız 5,5 kilo uçakla uğraşırken, onlar şimdi 5,5 tonluk bir teknolojiyi sadece gövdesi değil, elektroniğiyle yazılımıyla tüm bileşenleriyle geliştirip semalarımızda uçar hale getirmişlerdir. 7 kişiden 750 kişiye ulaşan bir AR-GE ekibimiz var “ dedi. 




Türkiye, insansız Hava Aracını yüksek tonaj olarak üreten 4 ülkeden birisi. İnsansız hava aracı geliştirmek ulusal güvenlik meselesi olarak düşünmeliyiz. Bugün 5,5 kiloluk İHA’lardan 5,5 tonluk Akıncı SİHA’yı yapabilen bir kabiliyete ulaştıklarını belirten Bayraktar, “Akıncı hava- yer görevleri icra eden bir SİHA. Daha etkili bir şekilde, daha uzun süreli, daha çok veri toplayacak. Akıncı’da kullandığımız türbin motoru şu an Ukrayna’dan ihraç ediyoruz. Türbin motoru kritik bir teknoloji. Akıncı SİHA önümüzdeki yıllarda yerli Türk motoruyla uçuş yapacak. ASELSAN, Akıncı için çok özel bir radar geliştiriyor. Akıncı savaş uçaklarının yükünü de azaltarak, onların kısmi olarak görevlerini alacak bir SİHA” diye anlattı. Akıncı ile ülkemiz bu alanda ilk dört ülke arasına girdi.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Başkanı Haluk Bayraktar’ın annesinin okuyunca duygulandıran, çocuklarına nasihati ve sonrası içinde bir vasiyeti, “Oğullarım, bu geliştirdiğimiz teknolojiyi tüm engellemelere, yıldırma ve entrika politikalarına rağmen Türk Ordusunun şerefli evlatlarının hizmetine sunmamanız halinde sizleri başarısız addedeceğimin bilinmesine süt hakkım olarak niyaz ediyorum” Bir annenin oğullarına gösterdiği hedef, motivasyon açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.  


Kaynak: Baykar Technologies, https://www.youtube.com/watch?v=5WIPaiwDj_8                          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »