Su Altı Görüntülerinde Çığır Açan Buluş




Su Altı Görüntülerinde Çığır Açan Buluş 


Bilim adamları ve insanlık tarihi için deniz her zaman merak edilerek önemli bir araştırma alanı olmuş. Teknolojide sağlanan gelişmelerle mavi suların gizemi, bilinmezlikleri araştırılıyor. Mavi dünyada araştırma yapan bilim insanlarının karşılaştığı sorunlardan birisi de su altında çekilmiş görüntülerdeki tutarsızlık nedeniyle araştırmaların doğru sonuç vermemesi geliyor. Türk bilim insanı, Makine mühendisi ve deniz bilimci Dr. Derya Akkaynak, deniz altında çekilen görüntülerdeki renk bozulmasını düzelten bir algoritma geliştirdi. Su altı görüntülerde çığır açan buluş sayesinde, bu algoritma ile deniz araştırmalarına ışık tutularak, su altının daha iyi anlaşılması sağlanacak. Uzun soluklu süren sorgulama ve çalışmalar sonucu çözüme ulaştı. 




Su altında elde edilen görüntülerin temelinde yatan problemin gerçeği yansıtma noktasında kayıplar yaşaması oluyor. Güneş ışınları suya çarptığında kırılıyor, emiliyor ve saçılıyor, görüşü bozuyor ve sonuçta deniz altında çekilen görüntülerde mavi ya da yeşil renkte perdeler oluşuyor. Mavi ya da yeşil renkte perdeler oluşması sorunu farklı renkleri aynı gibi göstermekle kalmıyor, birçok cismin şekil ve boyut olarak farklı gözükmesine neden oluyor. 




Türk bilim insanı deniz bilimci Dr. Derya Akkaynak, su altında çektiği görüntüleri tutarlı şekilde işleyememesi onu yeni arayışlara itti. O süreci “Sorunun köküne inme kararımı o zaman aldım” diyen Akkaynak, “Sea-Thu” algoritmasının doğuş hikayesini de böylelikle başlattı. 2015 yılından itibaren çalışmalarını sürdüren Akkaynak, ilk olarak sorunun kaynağını bilimsel olarak yanıtlayarak, fotoğraf ve videonun görüntülenmesi sırasında bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı denklemden kaynaklanan sorunu da, 2018 yılında yayınladığı makalesinde kanıtladı. 


Çalışmalarına devam ederken, mevcut su altı çekim sistemlerinin aslında karada çekim yapmak için tasarlandığını gözlemleyen ve fark eden Akkaynak, bu denklemi su altı şartları için yeniden yazarak bir algoritma oluşturdu. Türk bilim insanı Dr Derya Akkaynak, suyun altında çekilen görüntünün en doğru şekilde yansımasını sağlayan Sea-Thru algoritması buluşunu şöyle anlatıyor:


“Sea-Thru algoritmasının içinde yapay zeka yok, fiziksel bir algoritma. Doğru fiziksel denklemin içindeki değişkenleri çeşitli yöntemlerle hesaplıyor. İnovasyon da işte bu yöntemlerde. Su altında doğru ışık ve doğru açıyla çekilmiş bir fotoğrafa bu algoritmayı uyguladığımızda fotoğraftaki tutarsızlığa yol açan su etkisini ortadan kaldırabiliyoruz” dedi.







Yeni araştırmalara ışık tutacak Sea-Thru algoritması sayesinde artık su altı görüntülerinde canlı ya da cansız bütün cisimleri gerçek renginde ve gerçek şeklinde görebilmek mümkün oluyor. Patenti, Akkaynak’ın çalışmalarını yaptığı Haifa Üniversitesine ait. Sea- Thru sayesinde denizlerde, mavi dünyada yapılacak yeni çalışmalarda, araştırmalarda yeni bir çığır açılmış durumda, doğru sonuç almanın önü açılıyor. 


Kaynak: TRT Haber/İlyas Umut Özacar/ Ünsel Ayhan Aybek                    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »