Göktürk- 2 Uzayda 7’nci Yılında
Türkiye’nin uzaydaki gözlerinden birisi, yüksek çözünürlüklü keşif uydusu, Göktürk- 2 uydusu, 2012 yılında Çin’de jiuguan’dan uzaya fırlatıldı. Göktürk- 2’nin üretimi TÜBİTAK uzay ve Türk Havacılık ve Uzay sanayi AŞ (TUSAŞ) ortaklığında, Türk mühendisler tarafından yüksek teknolojili yerli ve milli bir ürün olarak geliştirildi. Türk Hava Kuvvetleri tarafından işletimi yapılan Göktürk- 2, savunma dahil birçok alanında üç boyutlu haritaların hazırlanması, istihbarat amaçlı görüntüler elde edebiliyor. Diğer kamu kurum ve kuruluşların, üniversite ve araştırma kurumlarının görüntü ihtiyaçları da bu uydu ile karşılanıyor.
Göktürk- 2 uydusunda, kızıl ötesi kamera, ara yüz kartları, görüntü sıkıştırma, yazılım ve donanımları verici yüksek teknolojili yerli ve milli ürüne tasarım ömrü olarak 5 yıl ömür biçilmişti. Göktürk-2 uzayda 7’inci yılını devirdi. 5 yıllık ömür biçilen Göktürk- 2 uydusunun 7’nci yılında halen göreve devam etmesinin altında yatan sebep, bu başarının sırrı, tasarım ve üretim aşamasında uygulanan üst düzey mühendislik tedbirleri önemli rol oynamaktadır. Türkiye’nin uzaydaki gözleri üç haberleşme ve 3 gözlem uydusu olmak üzere toplam 6 uydusu ile dünyanın nabzını tutuyor. Göktürk- 2 uydusu da hem sivil hem askeri uygulamaları için sahip olduğu yüksek çözünürlüklü kamerasıyla hizmet vermektedir. Türk Mühendislerin eseri Göktürk- 2 tasarım ömrü dolsa bile uzaydaki görevini başarıyla sürdürüyor.
Türkiye’nin uydu projelerinden birisi de gözlem uydularından yüksek çözünürlüklü milli görüntüleme uydumuz İMECE’nin 2021’de uzaya fırlatılması planlanıyor. İlk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A da 2021’de tamamlanacak ve uzaya gönderilecek. Türkiye’nin uzaydaki gözleri, gönderilecek iki uydu ile gözlem ve haberleşme uydularıyla bu alanda daha güçlenerek hizmet edecekler.
Kaynak:AA, Türkiye Gazetesi
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler