TÜBİTAK Genetiğiyle Oynanmamış Yoğurt Üretti
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü, Anadolu’nun tüm köylerinden örnekler toplayarak, köy yoğurtları üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda geleneksel Türk damak tadına uygun, 3 ay dayanıklı doğal, genetiğiyle oynanmamış yoğurt geliştirdi. 3 aylık raf ömrüyle sivil ve askeri ihtiyaçlar için kullanıma uygun olması dikkat çekici. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koşulları uygun ve bedelini karşılayan tüm firmaların bu teknolojiyi transfer edebileceğini açıkladı. TÜBİTAK tarafından yapılan doğal, genetiğiyle oynanmamış yoğurdun Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden alınan yoğurtlarla aynı tat, doku ve aromada üretiminin yapıldığını söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,” Bu yoğurdun en büyük farkı, genetiğiyle oynanmamış ve tamamen doğal olması” dedi.
Yoğurt üretim ve yapımında önemli olan bakterilerin, Anadolu’nun geleneksel yoğurtlarından izole edilmiş, tanımlanmış, karakterize edilmiş kültürlerden seçilerek sağlanmasıdır. Piyasada üretilen yoğurtlarda kullanılan bakteri kültürlerinin çoğunluğu genetik değişikliğe uğratılarak sadece bir kez yoğurt yapımında kullanılacak şekilde hazırlanabiliyor. TÜBİTAK tarafından üretilen yoğurtta ise buluş konusu kültürlerdeki genetik değişikliğin uygulanmamasıdır.
Bakteriler, patojenlere karşı çeşitli antimikrobiyal “etM” yapan maddeler geliştirdiklerinden, yoğurtların daha uzun süre güvenli bir şekilde sağlıyor. Buz dolabı şartlarında çok daha az ve yavaş asit ürettiklerinden uzun süre ekşimeden muhafaza edilebiliyor. TÜBİTAK üzerinde çalıştığı bu projeyle, üç aylık muhafaza sonunda yoğurtların hala milimetre de 107 kob bakteri içerdikleri ve hoşa giden ekşilik, geleneksel lezzet ve aromada özellikleriyle Anadolu’daki köy yoğurtlarının tadını taşıyor.
Kaynak: İHA, TRT Haber
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler