Türk Mühendisler Geliştirdi Dünya Devleri Sırada




Türk Mühendisler Geliştirdi Dünya Devleri Sırada


Türk Mühendisler geliştirdiği yüzde yüz yerli ve milli kaynaklarla üretilen ateşli silah modifikasyon sistemi Wattozz T61 tüm özellikleriyle görücüye çıkarken, savunma sanayi alanına inovatif bir ürün daha eklendi. Albayraklar Savunma Sanayi tarafından geliştirilen Wattozz T61 ateşli silah modifikasyon sisteminin, susturucuya benzer bir dış görünüşü var. Bu durum silahta geri tepme ve şahlanmayı önlemesinin yanında, merminin çıkışı hızını ve etkili menzilini artırarak namlu alevini yok ediyor. Sistem, Kara savunmasının yanı sıra hava savunmasına da büyük katkılar sağlayacağı düşünülüyor. Ayrıca Silahlı drone’larda kullanılan silahlara yapılan entegrasyon işleminden sonra hedefe seri ve isabetli atışlar yapılmasını sağlıyor. 


Savunma sektörünün zorluğunu anlatan Albayraklar Group Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Albayrak, “6 yıldır bu sektörün içerisindeyiz. Bir çok proje geliştirdik. T61’i sektörde bir eksiklik gördüğümüzden dolayı geliştirdik. Drone’larda da kullanılacak aparatla şahlanmayı ve geri tepmeyi önledik. Ateşli drone’larda en büyük sıkıntı şahlanma ve geri tepmeydi. Bundan dolayı hedefe nokta atışı yapılamıyordu. Bir hedefe bir mermi atmak gerekirken 50- 100 mermi atılıyordu. Şimdi bu aparatla nokta atışı yapılabilecek” dedi. 




Türk mühendislerin geliştirdiği Wattozz T61’e şimdiden ABD, Rusya ve Çin gibi ülkelerden patent alma teklifleri geldiğini ifade eden Albayrak, “Ben patentini satma taraftarı değilim. Bu bizim akademisyenlerimizin, mühendislerimizin ürettiği bir milli projedir. Bu ürünün Türkiye’ye mal olmasını istiyorum. Bu arada tabi Ar- Ge çalışmaları bir maddiyat gerektiriyor. Devletten destek almadan kendimiz yaptık. Bu nedenle lisans hakkını dost ülkelere vermeyi düşünüyorum” dedi. 
   

Albayraklar Savunma Sanayi CEO’su Sertan Ayçiçek , T61’in takıldığı silahın namlu çıkış hızını ve menzilini artırdığından bahsederken  şunları söyledi: ”Wattozz T61 susturucu formatında üretildi. Bundaki nedenlerden biri T61’in dünyadaki rekorları kıran en iyi susturucu olmasıdır. Wattozz T61’in uyumlu olduğu mühimmat çeşitlerinden bazıları; 22 kalibre-6.35, 7.65, 9.17, 9.19, 5.45, 5.7 NATO, 7.62 NATO’dur” dedi. 




Wattozz T61’in dünyadaki örneklerinden ayrıldığını söyleyen Ayçiçek, “ Bu güne kadar dünyada mevcut namlu frenleyici, bastırıcı, kompansatör, suppessor, alev gizleyen şeklinde adlandırılan aparatlardan farkı; bu aparatlar ‘subsonic’ dediğimiz ses hızının altında ve barut istikakları düşürülmüş mermilerle uygulanırken, Wattoz T61 bu başarıyı direkt olarak NATO mühimmatlarıyla sağlamıştır. Tüfeklerdeki kontrol ile tabancalardaki kontrol çok farklıdır. Birinde infilak sizden 1 metre ötedeki namlu uzunluğunda patlarken, tabancada bu uzunluk 12 cm’lere kadar düşer. Wattozz T61 tüfeklerde yakaladığı üstün başarıyı tabancalarda da yakalayan dünyadaki ilk ve tek sistemdir” dedi.


Wattozz T61’in sadece kara savunmasına değil hava savunmasına da büyük bir inovasyon getirdiğini söyleyen Ayçiçek, şirketin Wattozz T61 sayesinde İngiltere’nin en prestijli iş dünyası dergilerinden İnternational Finance tarafından ödüle layık görüldüğünü vurguladı. Sistemin tamamen yerli ve milli olduğunun altını çizen Albayrak, “Askeriyeyi ilgilendiren bir ürün olduğu için halka satış olmayacak. Ülkemize kazandırdıktan sonra gerekli izinlerden sonra lisans ve teknoloji transferiyle alakalı dost ülkelerle görüşmeler sağlanabilir” diye ifade etti. Savunma sanayideki gelişmeler hız kesmeden devam ediyor.  


Kaynak: İHA, https://www.turkiyegazetesi.com.tr/teknoloji/665585.aspx                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »