Geleceğin Teknolojisi Tufan’dan Yeni Rekor




Geleceğin Teknolojisi Tufan’dan Yeni Rekor


ASELSAN tarafından geliştirilen geleceğin teknolojisi Elektromanyetik Top sistemi Tufan ile yapılan atışta Namlu çıkış enerjisi yeni rekor olarak kayıtlara geçti. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Elektromanyetik fırlatma sistemine dair çalışmaları dünyada sayılı ülkelerin yaptığını aktarırken, Ülkemizde bu alanda çalışmaların ASELSAN’da kurulan Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Geliştirme Laboratuvarında yapıldığını söyledi. Demir, Laboratuvar açılışında, Elektromanyetik Top Sistemi Tufan  ile yapılan atışta namlu çıkış enerjisi rekoru kırıldığını ifade etti. Elektro manyetik dalga ile ses hızının 6 katına ulaşabilen Tufan, konvansiyonel silahların aksine ateşleme için barut kullanmıyor. Elektromanyetik Top Sistemi Tufan, klasik toplar ve fırlatma sistemlerindeki gibi patlama ile değil, elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatma yapabiliyor




Elektromanyetik Top Sistemi ve Klasik Top Sistemleri arasında ateşleme farklılıkları, klasik toplarda fırlatma sistemlerinde mühimmat ister güdümlü ister güdümsüz olsun bir patlamayla ateşleniyor. Ancak Elektromanyetik Top Sisteminde ise fırlatmada mühimmat bir koruyucu kılıfla namlunun içine konuluyor ve namlu çevresinde oluşturulan elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatılıyor.



Tufan’dan ateşlenen mühimmatın menzili 300 kilometreyi bulurken, bu şekilde top atış maliyetiyle füze menziline ulaşılıyor. Elektromanyetik Top Sistemi Tufan’dan, mühimmatın namludan çıkış hızı saniyede 2 bin 500 metre. Bu çok önemli, barut kullanan konvansiyonel bir silahtan yaklaşık 3 kat daha hızlı olmasıyla dikkat çekiyor. Geleceğin teknolojisi ASELSAN TUFAN, yapılan test atışlarında atışta namlu çıkış enerjisi rekorunu kırıp üstün teknolojisi ve başarılı atışlarıyla göz dolduruyor. 


Kaynak: TRT Haber           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »