Ülkeler, “Siber Kalkan 2019 Tatbikatını” Türkiye’de Yapıyor




Ülkeler, “Siber Kalkan 2019 Tatbikatını” Türkiye’de Yapıyor


Merkezi Rusya’da olan Antivirüs yazılımcısı Kaspersky Lab’ın kurucusu ve CEO’su Eungene Kaspersky’nin dediği gibi: ” Bir çok ülke siber silahlara sahip, siber savaşlara hazır. Siber suçları işleyenler çok akıllı ve profesyoneller ve ülke sınırı, saat farkı gibi faktörlerin bir önemi yok” ifadeleri önemli.  Türkiye’de 2013 yılında siber ordusunu kuran ülkeler arasına katıldı. Siber güvenliğin çok önemli olduğu bir dönemde Ankara’da BTK yerleşkesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile BTK tarafından siber güvenlik konusunda farkındalığın artırılması, siber tehdit ve saldırılara dikkat çekmek amacıyla 18 ülke takımının katılımıyla “Siber Kalkan 2019 Tatbikatı ” 19 Aralık’ta başlıyor. Bu tür siber güvenlikle ilgili yarışmalar güvenlik açıklarının tespiti açısından önem arz ediyor. Türkiye, İspanya, Litvanya, Arnavutluk, Karadağ, Ukrayna, Hindistan, Malezya, Kazakistan, Azerbeycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan,  Tunus, Fas, Nepal, Filistin ve Irak’ın katılacağı tatbikatta zararlı yazılım analisti, sızma testi, ağ güvenliği ve endüstriyel kontrol sistemi güvenlik uzmanı gibi siber güvenliğin farklı konularında yetkin kişilerden oluşan 5’er kişilik takımlar yarışacak. 


Tüm ülkeler için geçerli olan toplumların, sosyal ve ekonomik yaşamlarının kolaylaştırılması açısından hayati öneme sahip kritik altyapıların fiziki güvenliği kadar, siber güvenliğinin de önemli olduğunun vurgulanacağı, öneminin anlatılacağı ve farkındalık oluşturacağı bu tatbikat tüm paydaşlara açık olacak. Bu yarışma için BTK Ulusal Siber Olaylara Müdahale (USOM) ekiplerince oluşturulacak ağdaki, zafiyet barındıran sistem ve uygulamaları bulmaya çalışacak takımların kendilerini geliştirmelerine ve koordinasyon kabiliyetlerinin artırılmasına olanak sağlanacak. 


Tatbikatın amacı aslında ülkelerin siber olaylara müdahale yeteneklerinin ölçülmesi, aynı zamanda olabilecek olan tehdit ve saldırılara hazırlık seviyelerinin artırılması düşünülüyor. Yapılacak tatbikatla siber tehditleri azaltmak için uluslar arası siber güvenlik paydaşları, özellikle ulusal siber olaylara müdahale merkezleri (CERT) arasında süreklilik arz edecek şekilde ve iş birliği içinde çalışmalar yürütülmesi sağlanacak. Tatbikatın sona ereceği 20 Aralık akşamı düzenlenecek törenle ilk üçe girenlere madalya verilecek. Bu tatbikat gelecekte ordular savaşırken siber ordularında savaşacağını düşünürsek çok faydalı. 


Kaynak: AA, TRT Haber                      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »