Operatörlerden “Afet Parametrelerine” Geçiş




Operatörlerden “Afet Parametrelerine ”Geçiş 


İstanbul’da dün meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem, 1999 yılında 17 Ağustos’ta yaşanan büyük deprem sonrası adeta tam bir deprem provasıydı. Deprem sonrası GSM operatörlerinin şebekelerinde oluşan yoğun aramalar sonrası oluşan trafik sıkışıklığı sebebiyle haberleşmede ciddi aksamalar yaşandı. Bu aksama sonrası operatörlerden “afet parametrelerine geçiş “ sağlandıktan sonra arama başarı oranları normale dönmeye başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim kurumunca (BTK) operatörler acil koda geçirildi. 


Haberleşme açısından tam bir deprem provası olan İstanbul’da yaşanan deprem sonrası sabit ve mobil operatörlerden alınan sonraki raporlarda da önemli hususlara yer verilirken, operatörlerle video konferans yapılarak, haberleşme şebekelerinde gerekli optimizasyon ayarları gerçekleştirildi. İnsanlar eksikliklerini en güzel şekilde provalarda görür. İlk saatlerde yaşanan sorunlar “afet parametrelerine geçiş” ile beraber sorun büyük oranda çözüldü. Bu arada bu tür afetlere karşı mobil baz istasyonlarının da hazır bekletildiği bilgileri vurgulandı.


Yaşanacak büyük bir afet veya depremde çok önemli olan haberleşme açısından eksikliklerin görülmesi yerinde olurken, 3 operatörün (Türk Telekom, Vodafone, Turkcell) ihyiyaten AFAD Başkanlığına birer mobil baz istasyonu konuşlandırdığı, bu istasyonların ihtiyaç olması halinde kurulacağı aktarıldı. İstanbul’da önceki gün yaşanan depremde test edilenlerden birisi de önceliklendirilmiş 112 sisteminin, sabit şebeke ve internet altyapısı kesintisiz hizmet vermeye devam etmiştir. Bu deprem sonrası deprem ile ilgili hazırlıklar, deprem çantası, depremde yapılacaklar gibi hususlar gözden geçirilmeli, bu konuya siyasi yaklaşmanın kimseye bir faydası olmayacağından biz üzerimize düşeni yapalım.


Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »