TEKNOFEST’te Çevre Dostu Proje




TEKNOFEST’te Çevre Dostu Proje


Türkiye’nin en büyük teknoloji fuarı TEKNOFEST’te insansız hava aracı, uçan araba gibi yeni teknolojiler boy gösterirken çevre dostu proje, organik atıklardan üretilen ve bitkilerin ihtiyacını karşılamanın yanında toprakta çözünen biyokompozit saksılar, ilginç buluşlardan birisi olarak sergileniyor. Tarım alanındaki çözümler, buluşlardan birisi; çay posası, mangal külü ve yumurta kabuğu gibi organik atıklardan üretilen biyokompozit saksılar, bitkilerin gübre ihtiyacını karşılıyor, yüzde yüz çözünür olmasıyla çevreye zarar vermiyor, tam bir çevre dostu.


TEKNOFEST’te sergilenen, Türk Patent ve Marka Kurumundan patenti de alınan, çevre dostu, toprakta çözünen saksıya “BIOPOTS” ismi verildi. Çevre dostu “BIOPOTS”un mucidi Özgür Demir, plastik saksıların kullanımını ortadan kaldırmak amacıyla organik saksı ürettiklerini söyledi.  “BIOPOTS”un mucidi mühendis Özgür Demir, biyokompozit saksıyı yumurta kabuğu, çay posası ve mangal külü gibi organik atıklardan ürettiklerini söyledi:

“ Ürünün dayanıklılığını artırmak amacıyla malzemeleri az miktarda samanla karıştırıyoruz. Yapısında hiç toprak bulunmayan saksılarımız iki yıl içinde tamamen toprakta çözünüyor ve toprağa hiç zarar vermiyor. Plastik saksıların toprakta çözünmesi ise yüzlerce yıl sürüyor”  




Saksıların yapımında kullanılan malzemelerin atık olarak çay evleri gibi yerlerden topladıklarını, bu şekilde geri dönüşüme de katkı sağladıklarını, saksıların ömrünün 2 yıl olduğunu söyleyen Demir, “Bitkiyi, saksıyla birlikte diktiğinizde 1,5- 2 yıl gübreye ihtiyaç olmuyor. Çünkü içeriğindeki organik atıklar gübre niteliği taşıyor” dedi. Doğayı kirleten, binlerce yıl toprak altında yok olmayan plastiklere karşı çevre dostu projelerin yenilerini bekliyoruz. 


Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »