Türkiye Blokzinciri Teknolojisine Hazırlanıyor




Dünya’da ilk olarak bitcoin ile adını duyuran ve internetin icadı kadar önemli olduğu değerlendirilen blokzincir teknolojisi, dünya üzerinde birçok alanda kullanılırken, bilişim sistemlerinin güvenliğinde kullanılmaya başlandı. Türkiye’de sanal paraların dolaşımı ve sanal paraların altındaki teknoloji olarakta bilinen blokzincir (blockchain) teknolojisine yönelik çalışmalar yoğun şekilde devam ederken, anlayacağınız, Türkiye blokzincir teknolojisine hazırlanıyor. Blokzincir aslında, işlem kayıtlarının blok adı verilen ve birbirlerine kriptografik olarak bağlantılandırılmış veri yapıları içinde tutulduğu içinde, merkezi olmayan, sürekli gelişen, büyüyen bir kayıt defteri olarak tanımlamakta mümkündür.


İlk defa bitcoinle adını duyuran blokzincir,  sistem eski kayıtların değiştirilememesini, kayıtlarda ifade edilen dijital varlıklar üzerinde ancak yetkili kişlerin, sistemde tanımlı kurallara uygun işlem yapmasını sağlıyor. Sistemin çalışması birbiriyle eş statüde, farklı kişi ve kurumlara ait çok sayıda bilgisayarda verileri saklayarak, yeni kayıt eklenmesine imkan sağlayan bilgisayarlar arasında olan mutabakat protokolleriyle gerçekleşebilmektedir. Blok zinciri sayesinde kayıt güvenliği sağlanarak, her zaman şeffaf şekilde erişilebilir olması, blokzinciri kullanan taraflar arasında sistem üzerinde bir güven ilişkisi tesis edilmektedir. Blokzinciri teknolojisinin yaygınlaşmasıyla pek çok sektör bundan iş anlamında etkilenerek, yeni iş alanlarına da imkan tanıyacağı konuşuluyor. 

Blokzinciri teknolojisinde, merkezi güvenilir bir otoriteye ihtiyaç duyulmaması, tek merkezi olmayan şifreleme kayıt defteri gibi çalışan blokzinciri sayesinde, kişisel işlemlerde “Hack” ile karşılaşmaları zor görünüyor. Tedarik zinciri, fikri mülkiyet hakları, sağlık, tapu/emlak, kimlik yönetimi gibi birçok alanda kullanımı için çalışmalar devam ediyor. Bu alanlarda önde olan finansal teknolojiler var. 


Rusya kripto para ve blokzincir teknolojisi üzerine yasa tasarısı hazırlarken, güney kore merkez bankası ödemelerin kripto parayla yapılmasını tartışırken, bazı oyun şirketleri blokzincir teknolojisine geçmiş durumda. 



Türkiye’de blokzincir teknolojisi üzerine ciddi çalışmaları TÜBİTAK BİLGEM yürütmektedir. Bu çalışma için halihazırda Blokzincir Araştırma Laboratuvarına sahip bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK BİLGEM tarafından düzenlenen Türkiye’nin en büyük ve geniş katılımlı ulusal blokzincir çalıştayının ikincisi 25- 26 Eylül’de İstanbul’da yapılacak. Çalıştaya Dijital kimlik alanında öncü kurumlardan Dr. Philip J. Windley, Pro. Dr. David Chadwick, Blokzincir vizyoneri Michail Herman ve Mike Lodder gibi birçok tanınmış isim konuşmacı olarak katılıyor. Çalıştayda güncel konularda ayrıca uygulamalı eğitimlerde verilecek.

Kaynak: AA, TRT Haber   




Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »