Yerli Hedef Uçak Sistemi ŞİMŞEK





Yerli Hedef Uçak Sistemi ŞİMŞEK 


Türk silahlı kuvvetlerinin hava savunma birliklerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, eğitim ihtiyaçlarında kullanmak için 2009 yılında başlatılan araştırma ve geliştirme projesi sonunda TUSAŞ tarafından özgün tasarımlı yerli hedef uçak sistemi ŞİMŞEK, karadan havaya, havadan havaya füze sistemlerinin, hava savunma birliklerinin kilitleme ve atış eğitimlerinin uygun maliyetle yapılabilmesini sağlıyor. Yerli hedef uçak sistemi ŞİMŞEK, ilk uçuşunu 4 Ağustos 2012’de başarıyla gerçekleştirirken, müşteri ihtiyaçlarına istenen özelliklere göre tasarımı yapıldı. Deniz kuvvetleri Komutanlığının 2015’te Sinop’ta gerçekleştirdiği atışlı tatbikatta kullanılarak ilk harekat görevini başarıyla tamamladı.




Yüksek Hızlı Hedef Uçak sistemi ŞİMŞEK, yurt içinde Mavi Vatan, Deniz Kurdu, Deniz Yıldızı gibi birçok önemli tatbikatta milli olarak geliştirilen hava savunma sistemlerinin test edilmesinde, test yardımcısı olarak kullanıldı. İlk yurt dışı görevinde dost ve kardeş ülke Kazakistan’ın silahlı kuvvetlerine destek sağlamak için 11 Eylül’e kadar sürecek olan Askeri İşbirliği- 2019 atışlı tatbikatında hedef uçak olarak kullanılacak. ŞİMŞEK, aktif radar kesit artırıcı ve pasif lens ile radar güdümlü görevlerde, jet motoru ve “sıcak burun” ile ısı güdümlü füze sistemleri tarafından takip ediliyor. Hava savunma sistemlerinin izleme ve atış eğitimlerinde kullanılan sistem, pnomatik fırlatıcı ile piste ihtiyaç duymadan karadan veya gemi platformlarından kalkış yapabiliyor. Vurulmadığı sürece tekrar kullanım için paraşütle karaya veya denize inebiliyor. 


Görüş hattı menzili 76 kilometreyi aşan ŞİMŞEK, özgün yazılımlara sahip uçuş kontrol sistemi ve yer kontrol istasyonuyla uçuş öncesi veya uçuş sırasında tanımlanabilen rota ve manevraları tam otonom  olarak gerçekleştirebiliyor. Sistemde bulunan radar iz artırıcı ve jet motoruyla hava aracının radar güdümlü ve kızıl ötesi güdümlü füze sistemleri tarafından takibi mümkün, akustik skor kaydedici sistem ile atış yapılan silahla ŞİMŞEK hava aracı arasında oluşan mesafe ölçülüyor ve yer kontrol istasyonuna gerçek zamanlı olarak aktarılıyor. Bu sistemle beraber yapılan atış eğitimindeki başarı anlık izlenebiliyor.  Havada kalma süresi 45 dakikanın üzerinde olan Yüksek hızlı hedef uçak sistemi ŞİMŞEK, saatte 650 kilometre hıza ulaşıyor. Görüş hattı menzili 76 kilometreyi aşarken, 50- 20 bin fit irtifalar arasında görev yapabiliyor. Savunma Sanayisindeki gelişmeler, yerli ve milli rüzgarıyla dışarıya olan bağımlılığı bitirecek gibi görünüyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »