AYATA v2 ile TEKNOFEST Finalinde Yarışacaklar




AYATA v2 ile TEKNOFEST Finalinde Yarışacaklar


Elazığ Fırat Üniversitesinde öğrenimlerine devam eden 4 üniversite öğrencisi, Volkan Can Çiftçi, Mücahit Toygar, Murat Yalçınkaya ve Muhammed Okur 2016 yılında kurdukları “Mühendisin-i Asuman İHA Takımı” ile 17- 22 Eylül 2019 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek TEKNOFEST  İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivaline katılmaya karar verdiler.  TÜBİTAK desteği ve kendi harçlıkları ile 7 ay gibi bir sürede yaptıkları İnsansız Hava Aracı (İHA) “AYATA v2” görev odaklı olan bu tasarım, 250 proje arasında ilk 30’a girerek finale kaldı. “Mühendisin-i Asuman İHA Takımı” “AYATA v2” ile TEKNOFEST finalinde yarışacaklar.   


2016 yılından itibaren TÜBİTAK İHA yarışmalarına katıldıkları için yeterli tecrübeye sahip olduklarını söyleyen Volkan Can Çiftçi, 250 proje arasında bütün elemeleri geçerek finale kaldıklarını ifade etti. Aslında üniversitede öğrendikleri teorik bilgilerin uygulamaya geçirdiklerini söyleyen Çiftçi,” Cihazımız tamamen TÜBİTAK İHA yarışmasının görev odaklarına göre geliştirildi. Tüm tasarım aşamaları takımımız tarafından yapıldı. Ekip olarak elektrik, makine ve yazılım alanında çalışıyoruz. Şimdiye kadar öğrendiğimiz tüm bilgileri TÜBİTAK sayesinde uygulama fırsatı buluyoruz. Takım olarak 7 aydır çalışıyor, bu yarışmaya hazırlanıyoruz. Bütün çalışmalarımızı okulun laboratuvarında yaptık. Tüm bilgi ve birikimimizi son cihazımız olan AYATA v2  üzerinde uyguladık” dedi. 



Ekip üyelerinden Mücahit Toygar TÜBİTAK desteğiyle katıldıkları bu yarışmadan iyi bir derece ümit ettiklerini söyledi:” Yaptığımız yazılımlarla araç otonom uçaçacak. Maksimum puan alabilmemiz için aracı olabildiğince atik ve hafif yaptık. O yüzden bize puan getireceğine inanıyoruz. Hızı yüksek, 700 gram ağırlığa sahip. İkinci görev için yük alma sistemi kurduk. İçinde görev kontrol işlemcimiz, altında görüntü işleme kameramız var. Yükü alması içinde 3 mıknatıs bulunuyor.” Dedi. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Şengür, 7 ay boyunca öğrencilere destek verdiklerini söyledi:” Umarım finalde başarılı bir sonuç elde ederiz. İyi bir derece alacağımıza inanıyoruz” dedi. 17- 22 Eylülde İstanbul’da düzenlenecek TEKNOFEST İstanbul Hav acılık, Uzay ve Teknoloji Festivali genç yeteneklerin çalışmalarını sergilemeleri, ülkemizin milli serveti olan öğrencilerimizi teşvik ve eğitimleri için önemli olduğunu düşünüyorum.    
  

Kaynak: AA, TRT Haber   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »