Biyometrik Veri Sistemi İçin Protokol İmzalandı





Biyometrik Veri Sistemi İçin Protokol İmzalandı


İçişleri bakanlığının açıkladığı dünyada 10 ülkede üretilen sistem, Biyometrik Veri sisteminin üretimi için Polis Bakım ve Yardım Sandığı ve Hava Elektronik Sanayi (HAVELSAN) arasında protokol imzalandı. İmza töreninde konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Tayyip Sabri Erdil, Biyometrik Veri Sistemi’nin teknik çalışmalarının tamamlandığını, söz konusu teknolojinin dünyada 10 ülkede üretildiğini, projeyi daha çok güvenlik yönetiminde kullanacaklarını, bu proje yakın zamanda da sivil alana yansıtılacağını söyledi. 


Çalışmalarına tahmini olarak bir yıl önce başlanan sistemin demosunun Haziran ayında test edildiğini anlatan Erdil, Emniyet Genel müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Göç idaresi Genel Müdürlüğünde kullanılmaya başlandığını ifade etti. Günümüzde verinin önemine işaret eden Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) Genel Müdürü Mustafa Selçuk,“ Bu proje bana tevdi edildiğinde ilk zihnime takılan şey bunun fizibilitesi, erişilebilirliği oldu. Hem mali açıdan erişilebilir mi hem de sonuçlandırılabilir mi diye. Her iki konuda da HAVELSAN ile yaptığımız görüşmeler şunu gösterdi ki bu proje hem mali açıdan kendisini rahatlıkla finanse edebilecek hatta ciddi kazanımlar sağlayabilecek  bir proje hem de teknolojik, mühendislik açıdan erişilebilir ve sonuçlandırılabilir bir proje. “ dedi. 




Tamamen yerli ve milli olan projenin, güvenlik ve özgünlük açısından önemli olduğunu, projeye ait iş modeline alışık olmadıklarını ifade eden HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, POLSAN ve HAVELSAN’ın yüzde 50 ortaklıkla bir şirket kurduklarını ve İçişleri Bakanlığı Biyometrik Veri sistemini geliştirdiklerini belirtti. Projeyle ilgili çalışmaların başladığını, milli projeden bazı çevrelerin rahatsızlık duyduğuna ilişkin duyumlar aldıklarını bildiren Atalay,” Bu çözümü sadece Türkiye’nin ihtiyacı için değil başka ülkelerde de kullanılabilecek bir çözümdür diye düşünüyoruz. İçişleri Bakanlığımızın desteğiyle bunu başka ülkelere satmayı hedefliyoruz “ dedi. 


Tamamen yerli ve milli olan İçişleri Bakanlığı Biyometrik Veri Sisteminin özellikleri arasında başta parmak izi olmak üzere diğer (retina ve yüz tanıma) biyometrik tüm veriler, burada işlendikten sonra eşleştirme ve anlık doğrulama gibi işlemlerde kullanılacak. 


Kaynak: Anadolu Ajansı, Takvim Gazetesi          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »