Orman Yangınlarına 3,6 Kilometreden Müdahale Edecek Pompa




Orman Yangınlarına 3,6 Kilometreden Müdahale Edecek Pompa


Kocaeli’nin Kartepe İlçesinde bir firma, orman yangınları veya sel gibi afetlerde suyu 3600 metre uzağa taşıyacak su pompası geliştirdi. Orman yangınlarına 3,6 kilometreden müdahale edecek pompayla ve geleneksel pompalara göre neredeyse suyu 6 katı mesafeye taşıyor. AR-GE çalışmalarında Kocaeli, Bursa ve Ankara itfaiyelerinden destek aldıklarını söyleyen firma sahibi Müslüm Karaosmanoğlu, yaşanan sıkıntıları tespit edip buna göre cihaz ürettiklerini belirtti. İlk satışlarını ise Bursa Belediyesine yaptıklarını ve cihazın test çalışmalarında tam başarı sağlandığını söyledi. 


Gelişimi sağlanan su pompasının özelliği, 12 metre yükseklikten su çekebilen ve 3 bin 600 metre uzağa 12 bar basınçla suyu taşıyabilmesidir. Su pompası, orman yangınları, sel gibi doğal afetlerde hızlı ve kesintisiz müdahale imkanı ve hizmet sunuyor. Pompanın suyu yüksek basınçla aktarması sayesinde başka araca gerek kalmadan yangınlara müdahale imkanı sağlıyor. Sistemin en büyük özelliği, pompanın pervaneli olmasından dolayı, lağım suyu, çamurlu su veya kimyasal içeren sular gibi maddeleri tıkanma olmadan taşıması ve tahliye etmesidir. 


Su pompası şu anda Türkiye’de 35 belediyede kullanılırken, dünyada da 28 ülkede kullanılıyor.  Cihaz gelişimiyle ilgili bilgi veren Karaosmanoğlu, “Dünyada olmayan bir şeyi başardık. 2008 ve 2009 yıllarında donanmanın ve itfaiyenin ihtiyacı olan bir şey bu. Özellikle donanmada dünyada kullanılan diğer sistemlerle ilgili büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Pompanın hava yapması veya kuru çalışmaması gibi özelliklerinden ötürü sorunlar vardı. Biz o zaman çalışmalara başladık. Dünyanın 152 ülkesinde patentini almayı başardık. 


Bizim pompamızı diğer pompalardan ayıran 6- 7 ana özelliği var. Bunlar teknik özellikler tabi ki. Kuru çalışabiliyor, hava yapmıyor, 10-12 metreden su çekebiliyor. Bu pompa bize bir yangın anında, bir sel anında hızlı müdahale şansı sağlıyor. Özellikle bir personeli yanında bırakmanın gerekmemesi çok önemli.  Bu özellik itfaiyecilere, AFAD kurtarma ekiplerine, donanmadaki askerlere, gemide bunu kullananlara çok büyük kolaylık sağlıyor. Biz motorun yanmayacağının garantisini veriyoruz. Burada motor sadece mili çevirmeye yarıyor. Diğer pompalarda kuru çalıştığı zaman motor yanarken,, bizim pompamızda hiçbir şekilde bozulmuyor. Ne zaman benzini biterse o zaman duruyor. Bu teknoloji dünyada ilgi gördü” dedi. 


Orman yangınlarına kesintisiz müdahale, yangın söndürme imkanı sağladığını söyleyen Karaosmanoğlu, “Ormancıların kullandığı arazözler 3 tonluk tankerler. Bu 3 tonluk tanker ile bir yangına en fazla 15-20 dakika müdahale edebiliyorsunuz. Ormanlardaki yaşam havuzlarında bulunan suları da kullandığınızda bu süre en fazla yarım saate çıkıyor. Bizim bu pompamızı kullandığımızda, suya yaklaşık 4 kilometre mesafedeki bir yerden suyu yangın yerine pompalayabilirsiniz. Burada hem arazözü doldurabilirsiniz, hem havuzu doldurabilirsiniz. Eğer ikinci bir pompayı koyarsanız onunla kesintisiz bir müdahale yapabilirsiniz. Denizdeki suyu veya deredeki suyu 3 bin 600 metre uzaklıktaki ormanın herhangi bir yerinde kesinti olmadan kullanabilirsiniz” dedi. Son günlerde çıkan yangınlarla yanan ormanlarımızla adeta ciğerlerimiz yandı. Gelişimi sağlanan su pompası ile orman yangınları ve sel gibi afetlere karşı, çok büyük faydalar sağlayacağı kesin olarak görülmektedir.  
   

Kaynak: DHA, Türkiye Gazetesi/ Teknoloji                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »