Akıncı TEKNOFEST’te Görücüye Çıktı
Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST, İstanbul Atatürk Havalimanında yoğun ziyaretçi trafiğiyle başladı. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen savunma sanayi ürünleri, milli uçan araba Cezeri, ilk hava füzesi Göktuğ, Türkiye’nin yerli ve milli üretimi olan Taarruzi İnsansız Hava Aracı AKINCI görücüye çıktı. AKINCI’nın ilk uçuşu ekim ayında planlanıyor. Anadolu Ajansı Finans Masası konuğu Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti başkanı Selçuk Bayraktar,” Hepsi bir hayalle başlıyor. Ben de bu alanda çalışan bir araştırma görevlisiydim. En ufağı da olsa ilk defa tümüyle milli ve özgün bir modelle hazırlandı. Biliyorsunuz ki bunların içinde çok karmaşık yazılım sistemleri var. Bu sistemleri geliştirmeyecek olursanız ne katma değer sizde kalıyor ne fikri siz üretmiş oluyorsunuz ne de tam manasıyla kontrolü sizde oluyor” dedi.
Geçmişten günümüze yapılan havacılık çalışmalarından bahseden Bayraktar, “Neden devrim arabasının, Nuri Demirağ’ın, Lagari Hasan Çelebinin önü kesilmiş? Bütün bunları derleyerek dedik ki bizim tek başımıza çıkmamızın bir anlamı yok. Ülkemizde bunun gibi onlarca, yüzlerce girişim olabilir. Yeter ki biz bir şekilde, bunların önü nasıl açılır, onun yolunu bulalım. Zaten bizim serüvenimiz de biraz bunun özetiydi ve T3 Vakfı’nı kurduk” dedi
İstanbul Atatürk Hava Limanı’nın Nuri Demirağ’ın ilk gök festivalini yaptığı yer olduğunu ve burada yüzlerce pilotun yetiştirildiğini söyleyen Selçuk Bayraktar, “O ruhun burada TEKNOFEST İstanbul’da yeniden dirildiğini görüyoruz. Genç kardeşlerimiz, geleceğin konularına bugünden hazırlanacak olurlarsa inanıyoruz ki o gün geldiğinde o alanın liderleri olacak. TEKNOFEST’in amacı 7’den 77’ye Milli Teknoloji Hamlesi için gerekli olan toplumsal seferberliği, paradigma dönüşümünü oluşturmak.” Şeklinde ifade etti.
Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) stratejik görevler yapabilen bir insansız hava aracı olduğunu, bütün yazılım ve elektroniğini kendilerinin tasarladığını ifade eden Bayraktar, “ Akıncı’da birçok alt sistem var. Çok gelişmiş, milli savunma sanayimizin üreteceği yan sistemler bulunuyor. Bu uçağın bütün bu stratejik görevleri yapabilmesini sağlıyor. Örneğin, milli akıllı mühimmatlar, havadan havaya füze, ön tarafına takılacak gelişmiş radar sistemi var. Bu hava hedeflerini tespit edip vurabilme kabiliyetini kazandırıyor
Bir yandan savaş uçaklarının yükünü azaltırken, bir yandan da savaş uçaklarının yapamadığı görevlerde kullanılacak. Çünkü bu insansız bir hava aracı olduğundan tehlikeli bölgelere çok daha kolay yanaşabiliyor. Uzaktan hava savunma radarlarını tespit edip yüzlerce kilometre öteden onları karatıp seyir füzesiyle vurabilme kabiliyetine sahip olacak. Şu an çıktığında dünyanın bu sınıftaki en modern İHA’sı olacak” dedi.
Akıncı’nın Ekim ayında uçmasını arzu ettiklerini, teknolojinin hızla geliştiğini, bunun bir yarış olduğunu, sürekli yenileme ve güncelleme gerektiğini söyleyen Bayraktar, “Dünyada bu sınıfta uçak üretebilen birkaç ülke var. Türkiye de bunlardan biri olacak. Türkiye İddiasını insansız hava araçlarında bayağı bir yukarı taşımış olacak. Bayraktar Akıncı Taarruzi insansız Hava Aracı’nın (TİHA) Ekim ayı içerisinde uçmasını arzu ediyoruz” diye konuştu. TEKNOFEST’te görücüye çıkan yerli ve milli Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) özellik ve yetenekleriyle göz kamaştırıyor.
Kaynak: AA, TRT Haber
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler