Özel Görevlere Nano İHA’lar




 Özel Görevlere Nano İHA’lar 


ASELSAN, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST İstanbul’da bir süredir üzerinde çalıştığı akıllı Nano İHA’yı sergiledi. Özel görevlerin küçük neferleri Nano İHA’lar önümüzdeki yıl Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girmesi planlanıyor. Nano İHA’ların küçük olmasıyla görsel ve akustik izlerinin düşük olduğunu, kolaylıkla taşınabildiğini, kara ve deniz araçlarına entegre edildiğini, aracın keşif, gözetleme ve istihbarat amaçlı açık hava ve kapalı mekanlarda kullanılabildiğini söyleyen Proje Yöneticisi Yusuf Ziya Kotil, “Asgari 25 dakika havada kalma süresine sahip . 1,5 kilometre mesafeden gerçek zamanlı görüntü aktarma kabiliyeti bulunuyor. Bunlara ilave diğer özellikleriyle kendi boyut ve ağırlık limitleri dahilinde piyasadaki emsal ürünlere kıyasla performans özelliklerinin daha iyi olduğunu söyleyebiliriz” dedi.




ASELSAN’ın bir diğer öz kaynaklı Ar- Ge çalışması Sürü İHA Geliştirme Projesinden elde edilen kabiliyetlerin Nano İHA’lara aktarıldığını söyleyen Kotil, “Nano İHA ile ilgili nihai hedefimiz, sürü halinde görev icra eden Nano İHA’lar. Bu araçları önümüzdeki yıl Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine eklemeyi planlıyoruz” dedi. 


Özel görevler için Nano İHA’lar üzerinde yaklaşık 1 yıldır çalışıldığını anlatan Kotil, “Nano İHA’nın tek er tarafından kullanılabildiği gibi zırhlı araçlara kolaylıkla entegre edilebiliyor. Zırhlı araçlar içerisinden operatör tarafından verilecek bir komutla araç üzerindeki platformdan otomatik olarak kalkış yapabilir. Bu sayede zırhlı aracın gidiş güzergahı belli mesafeler öncesi gözetlenebilir“ diye ifade etti. 




Deyimi yerindeyse “özel görevlerin küçük neferleri Nano İHA’lar” düşük ağırlık ve boyutlarıyla kolayca kamufle olur, oldukça zor tespit ediliyor. Bu tür sistemler, özel kuvvetler ve istihbarat örgütleri tarafından yüksek değerlikli hedeflerin yakın gözetleme ve keşif amaçlı, operasyon anında uzak yerlere anında hızlı erişimle beraber personel için risk oluşturmadan operasyon yapma imkanı sunuyor. Nano İHA’lar ekonomik olmaları yönüyle maliyet olarak avantaj sağlıyor.


Kaynak: AA, TRT Haber
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »