Yerli Uydu LAGARİ Türk Tarımının Hizmetinde




Yerli Uydu LAGARİ Türk Tarımının Hizmetinde 


Teknoloji alanında proje ve ürünleriyle savunma sektöründe önemli bir rol üstlenen STM, Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli mikro uydusu LAGARİ artık Türk tarımının hizmetinde, sağladığı görüntülerle bakanlık için tarım uygulamalarında kullanılacak. 26 Ağustos 2019 tarihinde imzalanan iş birliği protokolü ile yerli uydu teknolojileri ve savunma sanayi yetkinliklerinin sivil kamu ihtiyaçları doğrultusunda kullanımında önemli adımlar atılmış oldu. Protokol kapsamında tarım uygulamalarında savunma teknolojilerinden faydalanılacak. 


Yerli uydu LAGARİ Türk tarımının hizmetinde kullanılmak üzere 2020 yılında fırlatılacak. Bu sayede kamu kurumlarının optik görüntü ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmaktadır.  Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün proje uygulamalarında ihtiyaç duyacağı uydu görüntüler karşılanması planlanıyor. Türkiye için önemli bir alt yapı kazanımı olacak bu projenin imza töreninde konuşan STM Genel Müdürü Murat İkinci, “ STM olarak teknoloji geliştirme gayretlerimizi ülkemizde daha önce örneği olmayan alanlarda yoğunlaşıyoruz. Ağırlıklı olarak kendi öz kaynaklarımızla yerli bir ürün olarak geliştirdiğimiz LAGARİ, sahip olduğu özellikler ile önemli bir altyapı kazanımı sağlıyor. Alçak irtifa yörüngede görev yapacak olan LAGARİ, pek çok farklı alandaki ihtiyaç için maliyet etkin ve yüksek performanslı bir çözüm sunuyor. Ülkemiz için fayda sağlayacak yenilikçi teknolojiler geliştirmeye devam edeceğiz “ dedi.




Yerli uydu LAGARİ’nin milli bir uydu sistemi olarak ülkemizin faydasına kullanılacak olmasından duyduğu memnuniyeti belirten Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan,” Bakanlık olarak tarımsal, ekolojik ve AR- GE faaliyetlerimizi sürdürebilir kılmak için çalışırken yeni teknolojilerle altyapımızı geliştirmemiz gerektiğinin bilinciyle hareket ediyoruz. Uydu görüntüleri de bugün özellikle tarım stratejileri ve AR- GE faaliyetleri adına önem taşıyor. STM’nin yerli imkanlarla geliştirdiği milli bir uydu sisteminin ülkemizin geleceğine hizmet eden amaçlar doğrultusunda kullanacak olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi. Yerli ve milli olarak yapılan bu faaliyetlerin ülkemizin geleceği açısından önemli olduğunu düşünüyor ve gurur duyuyoruz. 


Kaynak: İHA, Türkiye Gazetesi/ Teknoloji


Kaynak: https://www.stm.com.tr/tr/haberler/duyurular/mikro-yer-gozlem-uydumuz-lagarinin-sivil-kamu-ihtiyaclarina-yonelik-kullanilmasi-kapsaminda-tc-tarim-ve-orman-bakanligi-ile-isbirligi-protokolu-imzaladik                    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »