Ürün Atıklarından Elektrik Üretiliyor




Ürün Atıklarından Elektrik Üretiliyor


Adana’da Yüreğir ilçesinde bir biokütle tesisinde tarımsal atıklar toplanarak bu atık malzemelerden elektrik üretiliyor. Çiftçiler tarım alanlarının ekime hazır olması için tarlada kalan ürün atıklarını yakıyor, anız yangınları çevre kirliliğine ve orman yangınlarına dönüşebiliyordu. Bunun yanında doğadaki canlılara verilen zararda göz ardı ediliyordu. Adana’da kurulan biokütle tesisi sayesinde hasattan sonra arta kalan saplardan, ürün atıklarından elektrik üretiliyor. Biokütle tesis sahibi Rafet Milli konu ile ilgili olarak şunları söyledi:” Hasad bittikten sonra bizi arıyorlar, biz de balyacımızı gönderiyoruz. Tarlada olan sapların hepsini alıyoruz. Geliyorlar fabrikamıza burada yakılarak buhar elde edilerek tirbün vasıtasıyla elektrik üretiyoruz. Kesinlikle zararı yok, temiz enerji” diye ifade etti. 




Ayda bin megawattan fazla elektrik üretilen tesiste, saatte 2,5 ton atık yakılıyor. Üretilen elektrikle 5 bin ailenin bir aylık elektrik ihtiyacını karşılıyor. Çiftçiler öncesinde yaktıkları binlerce dönüm tarım arazisi yüzünden çevre kirliliği, orman yangınları, doğaya verilen zarar yerine firmaya verdikleri ürün saplarından, ürün atıklarından da para kazanıyorlar. 




Kurulan tesis ile ilgili Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet akın Doğan, “Her sene anız yangınları çoktu. Bu yıl Adana Yüreğir ilçesinde iki tane katı atık yapan biokütle enerji dönüştüren iki tane firma kuruldu. Onların sayesinde anız temizliği yapılmakta. Halkımız hem bilinçlendi, hem büyük makineler şu an devreye girdi” dedi. Bu uygulamadan çiftçilerde memnun, tesislerin artması, yaygınlaşması çiftçilerinde faydasına olacak, ayrıca çevre dostu olan tesis sayesinde anız yangınlarına son verilirken, ürün atıklarından elektrik üretiliyor.


Kaynak: TRT Haber/ Damla Erikan      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »