Yazdığı Yazılımla Hırsızı Yakalattı
Yazılım mühendisi Berkan Arıkan, Adana’nın Seyhan ilçesi Reşatbey Mahalle’sinde arkadaşlarıyla büfede alışveriş yaptığı sırada 2 bin TL değerindeki cep telefonunu dalgınlıkla büfe önündeki masaya bıraktı. Alışveriş bittikten sonra telefonunun çalındığını fark edip durumu polise bildirdi ve bu arada dizüstü bilgisayarını açarak kendi yazdığı yazılım ve çalınan telefonuna daha önceden yüklediği bu yazılım ile hırsızın gittiği istikameti belirleyip, hırsızı takibe aldılar. Bu arada “Sayın hırsız telefonu bırak”, “Sayın hırsız polisi aradık” şeklinde mesajlar hırsıza giderken, Yeşilyuva Mahallesi, Prof. Dr. Sebahattin Zaim Parkı’nda hırsızı yakalattı.
Yazılım mühendisi Berkan Arıkan, kendi yazdığı yazılımla hırsızı yakalattıktan sonra yazılımın tanıtımını yapıp destek istedi. Programın Türkiye’deki elektronik ürünlerde kullanılmasını çok istedi. Tanıtım sonrası gerek özel sektörden, gerekse devletten destek alamayan Arıkan, 2018 yılında yazılımı 3 bin Euro’ya Almanya’dan gelen bir firmaya sattı. Bundan sonrası ilgi çekici, Alman firma Arıkan’dan aldığı yazılım için Alman devletinden destek alarak yazılımı geliştirdi ve dünyaya pazarladı.
Yazdığı yazılımı dışarıya sattığı için üzgün olan Arıkan, “Aslında Türkiye’den teklif aldık ama hiçbiri maddi anlamda tatmin edici değildi. Biz rağbet görmeyince projeyi askıya aldık. 4 ayda hobi olarak geliştirdiğimiz proje maalesef Türkiye’de gerekli destek görmedi. Kısa süre içerisinde projeye Almanya’dan teklif aldık ve Almanya’da bir firmaya satmak zorunda kaldık. Türkiye’de bu işler biraz sıkıntılı ilerliyor galiba. Elimizdeki imkanları değerlendiremiyoruz. Çok yetenekli arkadaşlarımız var. Bizim tanıdığımız çok yetenekli arkadaşlarımız var. Fakat piyasa koşulları mı ya da başka yere odaklandığımızdan dolayı mı elimizdeki projelerin ve insanların değerini bilmiyoruz” dedi.
Kendi yazdığı ve sattığı, Alman firmanın dünyaya pazarladığı yazılımı kullandığını söyleyen Arıkan, “ Almanya’dan bu programı alan arkadaşlar devletten destek alıp projeyi daha da geliştirdiler. Bizim burada yapamadığımız devlet desteğini onlar alarak projeyi geliştirip şu anda kullanıma sundular. Biz de kendi telefonumuza indirip kullanıyoruz programı. Kendi yazdığım programı sattım ve daha sonra kullanmak için satın aldım. Kendi yazdığım yazılımı şu anda satın alıp kullanıyorum” dedi. Yapay zeka ile ilgili projeleri olduğunu, bu konuda devletten destek beklediklerini ifade etti.
Kaynak: İHA (İhlas Haber Ajansı), Türkiye Gazetesi/ Teknoloji
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler