Sağlıkta SİNA Sistemi Dönemi Başladı




Sağlıkta SİNA Sistemi Dönemi Başladı


Sağlık bakanlığınca, sağlık istatistiklerinin detaylarıyla raporlanmasına ve tüm sağlık hizmet sunucularına dijital kayıt olarak geçebilen en önemlisi dijital kayıtların canlı olarak izlenmesine imkan tanıyan sağlıkta SİNA ( Sağlıkta istatistik ve Nedensel Analizler) sistemi dönemi başladı. Türk mühendislerce TÜBİTAK işbirliği ve desteğiyle geliştirilen sistem aracılığıyla, hekim kendi performansını, hastalarının genel profilini, yazdığı ilaç, istediği tahlil ve yaptığı müdahaleleri Türkiye, il, kurum ortalamaları ve dünya sağlık standartlarıyla karşılaşmalı görme imkanı sağlıyor.


Sistem sayesinde kurum kaynaklarının daha etkin yönetilmesi, merkez ve taşra teşkilatı kullanıcılarının etkin ve hızlı karar alma yetisinin artırılması amaçlanmıştır. Vatandaşların kendi sağlık verilerini görmek için kullandıkları “e-Nabız”sisteminin aslında “e- nabız“ benzeri olan SİNA sistemi, sağlık yöneticileri ve hekimler için de etkinleştirilmiş oldu. SİNA (Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler) sistemi ile başhekimler ve Türkiye genelindeki tüm sağlık yöneticileri yüksek veri teknolojisiyle, istatistikleri nedensel analitik çerçevesinde izleyebilecekler. Sistemde veriler, istatistiksel formüller dışında anlaşılır canlı ve renkli grafiklerle sunum yapabilecek. 


Bu sistem sayesinde harita üzerinde sorunlu ve problemli bölgeler belirginleşerek hızlı müdahaleye imkan sağlayacak. Performans kartları sayesinde geçmişe göre ilerleyen ve gerileyen alanlar takip edilebilecek. İlk adımı geçen yıl, acil servislerdeki yoğunluğun canlı takip edilmesiyle başlatılan sistem daha geliştirilerek sağlık alanındaki kazanımlara bir yenisi daha eklenmiştir. ” E-Nabız, Pembe kod takip sistemi, izci sistemi, SİNA sistemi” ile  sağlıkta dijital dönüşüm devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »