3 Ayda Kendini Yok Eden Poşet




3 Ayda Kendini Yok Eden Poşet


Brezilya’da düzenlenen Uluslar arası Mostratec Bilim ve Teknoloji Yarışmasında 682 proje yarışırken çevre kategorisinde “Geven otu ve kalsit esaslı biyoplastik üretimi projesi” ile Niğde bilsem dünya 4’sü oldu. Bitki özütleri, kaya tozları, kalsit, nişasta ve gliserin gibi elemanlardan elde edilen ürün, toprak veya sıvı ile sürekli temas halinde üç ayda kendini yok etme özelliğiyle doğa dostu bir ürün olarak öne çıkıyor. Proje ile ilgili bilgi veren Bilsem öğrencisi Ceyda Sakarya, binlerce yıl doğada yok olmayan plastiklerin 3 ay gibi bir sürede yok olacağını söyledi.

 Günümüzde plastik atıkların çok büyük bir sorun teşkil ettiğini söyleyen Sakarya, “Çevre kirliliğine sebep oluyor biz de bu durumdan yola çıkarak bir proje oluşturmayı hedefledik. Elde etmiş olduğumuz ürünler tamamen biyoçözünür ürünler. Çalışmamızda bir biyoplastik ürün elde ettik ve bu bu biyoplastik yaklaşık 3 ay içerisinde çözünebiliyor bu da oldukça kısa bir süre. Çalışmamızın tüm evrensel dünyada kullanılabileceğini düşünüyoruz. Projemizde 3 farklı prototip mevcut. Bu prototipler içerisinde çeşitli bitki özütlerinden elde edilen nişasta ve bunun yanı sıra takviye edici elemanlar mevcut. Bu elemanları karıştırdığımızda ürünümüzün tamamen biyobozunur olduğunu gördük. “ dedi. 




Cumhurbaşkanlığınca yürütülen “Sıfır Atık Projesi “ne de uygun olan bir ürün geliştirdiğini söyleyen Sakarya, “ Biyoplastiği toprağa koyduğumuzda yaklaşık 3 ay gibi kısa bir sürede çözünebiliyor bu şekilde de plastik sorununun önüne geçebileceğini düşünüyoruz” dedi. Proje ile ilgili bilgi veren proje danışmanı biyoloji öğretmeni Murat Sakarya,”Uluslar arası Mostratec yarışmasına katılarak ülkemizi temsil etmek çok anlamlıydı. Brezilya’da bu sene 34’sü yapılan geleneksel bu yarışmaya birçok ülkeden katılan 682 proje vardı. Bu projeler içerisinde ilk dörtte yer alarak ödül aldık” diye ifade etti. 




Türkiye’nin hammadde olarak çok zengin bir ülke olduğunu söyleyen Murat Sakarya, “Geven ve kalsit özellikle Niğde’de çok yoğun olan ürünler. Farklı atık ürünlerinin de değerlendirilebildiğini gördük biz bu projede. Çözünürlük sürecine baktığımızda 3 ay kısa bir süreç normalde plastikler binlerce yıl doğada kalıyor bu da çevre sorunlarını oluşturuyor. Okyanuslara ve çevreye baktığımızda mikro plastikler dediğimiz bir sorunla karşı karşıyayız ve bunu ortadan kaldırmanın tek yöntemi sadece doğal ürünleri kullanarak sağlayabiliriz. Bu hammaddeler geven dediğimiz bilimsel adı astragalus bir diğeri de kalsit sadece bunlar da değil üründe mermer tozu da kullanılabilir atık olarak kabul ettiğimiz meyve çekirdeği içindeki nişasta da ham madde olarak değerlendirilebilir” dedi. 


Niğde Akşemsettin Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Ceyda Sakarya tarafından  ve biyoloji öğretmeni Murat Sakarya  danışmanlığında geliştirilen  çevre dostu“Geven otu ve kalsit esaslı biyoplastik üretimi projesi”  TÜBİTAK ve INSPO yarışmalarında da derece elde etmişti. Doğayı korumak adına plastik poşetlerin yerini alacak olan çevre dostu bu proje desteklenmelidir.
   

Kaynak: İHA, Türkiye Gazetesi                         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »