Milli Sensörlü Dedektörlerin Yerli Uydulara Entegrasyonu




Milli Sensörlü Dedektörlerin Yerli Uydulara Entegrasyonu


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörü Uygulama ve Araştırma Merkezince (NÜRDAM) üretimi yapılan milli radyasyon sensörleri, TÜBİTAK Uzay iş birliği çerçevesinde uydularda kullanılacak bu sensörler, radyasyon dedektörlerine dönüştürülüp yerli uydulara entegrasyon işlemlerine başlandı. Dedektörlerin yörüngede dolaşan uyduların üzerine düşen radyasyonu algılayacağını söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Elektronik devrelere üzerine gelen radyasyon ölçülerek yörüngenin radyasyon haritası çıkarılacak ve radyasyon dozunun miktarına göre daha sonra uzaya fırlatılacak uyduların elektronik devrelerinin bu doza dayanıklı şekilde üretilmesini sağlayacak” dedi. 




Yerli uydularda kullanılan sensörlerin TÜBİTAK Uzay iş birliği sayesinde dedektöre dönüştürüldüğünü anlatan Varank,” Dedektörler uçuş öncesi testlerden başarıyla geçti. Şimdi bu dedektörler, tasarım ve üretim aşamaları devam eden milli ve yerli uydularımız Türksat 6A, İMECE ve aynı zamanda uluslar arası anlaşmalar çerçevesinde TÜBİTAK Uzay tarafından Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO) için üretilen Small Student Satellite- 2B( SSS-2B) uydularına entegre edilecek” diye ifade etti. 


Dedektörün adını “Milli Uzay Radyasyon Dedektörü” olarak verdiklerini, sensörlerin elektron, proton, X ve Gama ışınlarına karşı duyarlı olduğunu ölçüm yapabildiğini söyleyen Varank, “ Böylelikle uzay radyasyonu konusunda bilimsel çalışma yapmak isteyenlere veri sağlayabileceğiz. Bu bilgi bizim uydu tasarımlarımızda kullanılabilecek. Uydular özelinde ilk defa elektronik bileşen seviyesinde yerli ve milli ürün geliştirilmiş ve denemiş olacağız. Bu çalışmayla uyduda kullanılan bazı komponentleri yerli ve milli üretebilir duruma geleceğiz” dedi. 




Merkezde üretilen sensörlerin uluslar arası kuruluşların nükleer reaktör testlerinden başarıyla geçtiğini söyleyen NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz, “Bundan sonra ki aşama sensörleri nükleer santrallerde kullanmak “dedi. AR- GE çalışmalarına ağırlık vereceklerini ve seri üretime hızla devam edeceklerini söyleyen Yılmaz, nükleer santrallerde kullanılan erken uyarı sistemi ve santralin çalışmasını kontrol edecek sensörlerin üretimine yönelik hedeflerini gerçekleştirdiklerini kaydetti. 


Kaynak: AA, TRT Haber          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »