Türk Mühendisler Dünyanın En İyi Termal Dürbününü Geliştirdi




Türk Mühendisler Dünyanın En İyi Termal Dürbününü Geliştirdi


Türk mühendisler, teknolojinin en uç unsurlarını kullanarak sahip olduğu özelliklerle sınıfında “dünyanın en iyisi” olarak nitelendirilen termal dürbün geliştirirken, Termal Dürbün Londra’da düzenlenen Uluslar arası Savunma ve Güvenlik Fuarı’nda (DSEI) görücüye çıktı. Türk Silahlı Kuvvetlerine ve emniyet güçlerine termal ve gece görüş, kızıl ötesi lazer cihazlar ve optik çözümler üreterek hizmet veren Transvaro Elektron Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından geliştirilen sınıfında dünyanın en iyisi olarak nitelendirilen Engerek 8 Çok Fonksiyonlu Soğutmalı Portatif Termal Dürbün ilk kez sergilendiği fuarda ilgi odağı oldu. Termal Dürbün yapı olarak, Termal Kamera, görünür kamera, Lazer mesafe bulucu, GPS ve elektronik pusula ile entegre edilen 2,5 kilogram ağırlığında cihaz özgün tasarımıyla, kompakt ve sağlam bir yapıya sahip.


Türk Mühendisler tarafından yapılan Termal Dürbün “Dünyanın en iyisi” olarak nitelendirilmesi, üstünlüğünü uluslararası rakipleriyle girdiği yarışmayı kazanarak gösteren Engerek 8 ile uzay projelerinde yararlanılan superlattice dedektörü (T2SL) ilk kez bir dürbünde kullanıldı. Diğer bir avantaj olarak ilk soğuma süresi azaltılan, sessiz ve titreşimsiz çalışması sağlanan boyutları küçültülüp hafifletilen cihazın batarya ömrü ise böylece 3 saatten 6 saate çıkarıldı. 




Özellikler arasında, yeni geliştirilen dünyanın en hafif otomatik zoomlu ve fokuslu optiği kullanılan termal el dürbünü, yaklaşık 13 kilometreden araçları ve 9 kilometreden insanların tespitine imkan sağlıyor.  Termal dürbüne bunun yanında HD özellikte gece ve gündüz, siste görebilen 30X büyütmeli ikinci bir kamera eklendi. Gerektiğinde ve ihtiyaç halinde iki kameranın görüntüleri birleştirilerek her tür hedef, her türlü şartlarda görebilen bir füzyon kamera elde edildi. 


Görüntünün hedef olarak belirlenmesi, üçüncü parti unsurlara hedef koordinatların gönderilmesi için cihaza, 30 kilometreyi bulan ayrıca 12 kilometreden bir aracı ölçebilen ve ağırlığı sadece 120 gram olan diyotlu lazer mesafe bulucu eklendi. Lazer mesafe bulucunun ölçüm hatası 20 kilometrede azami 1 metre ile sınırlı. Dürbünde bunun yanında hem görünür hem kızıl ötesi lazer hedef tespit noktalayıcılar da bulunmaktadır. 


Termal Dürbün, sahip olduğu özellik ve alt yapıyla 15- 20 kilometrelik alanda hedeflerin koordinatlarını neredeyse hatasız, gündüz- gece, her türlü hava şartlarında belirleyerek iletebiliyor. Engerek 8, hudut güvenliği, devriye, hedef arama gibi birçok görevde kullanılarak güvenlik kuvvetlerine destek sağlayacak. “Dünyanın en iyisi” olan Termal Dürbünün, Türk mühendisler tarafından yapılması ülkemiz için ayrıca gurur verici. 


Kaynak: AA, TRT Haber                      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »