Sürücüsüz Araç Teknolojisinde Yerli Sistem




Sürücüsüz Araç Teknolojisinde Yerli Sistem


Otonom ve yarı otonom yani sürücüye ihtiyaç duymayan otomobiller ve araçlarda dünyanın çeşitli ülkelerinde çalışmalar tam gaz devam ederken bu alandaki çalışmalara Türkiye’den de rakip geldi. İstanbul ve Londra merkezli çalışan yerli firma, milli olarak geliştirilen yarı otonom sürüş sisteminin İstanbul’daki saha test sürüşlerini gerçekleştirdi. Test sürüşüne TRT Haber eşlik etti. Sürücüsüz araç teknolojisinde yerli otonom sistem, yapay zeka ile çalışan, geliştirilen yerli yazılım ile kendi kendini kontrol edebilen, sürücüye ihtiyaç duymadan yolda direksiyon hakimiyetini sağlayabiliyor. 


Sürücüsüz araç teknolojisinde atılan adımlarla dünya devi firmaların rekabetine artık Türkiye’de ortak oldu. TRT Haber’in katıldığı test sürüşünde de görüldüğü üzere yarı otonom sistemde araçtaki yazılım hem direksiyonu hem freni hem de gazı kontrol ediyor. Yarı otonum sistemin kontrolundaki araç yolda seyir halindeyken sürücü sürekli olarak yolu gözlemliyor. Herhangi bir ikaz ve uyarı durumunda derhal sürücü tekrar kontrolü geri alıyor.




Otonom ve yarı otonom sistemin geliştirmesinde İTÜ AR- GE merkezinde 20 kişilik mühendis ekip çalışıyor. Milli olarak geliştirilen ve yarı otonom sürüş sisteminin testinin İstanbul’da olması firmayı yabancı rakiplerine karşı en büyük üstünlüğü, trafik bakımından çok yoğun olan İstanbul gibi bir şehirde olmasıdır.  Sistem tek bir markaya değil tüm markalara entegre edilebiliyor. Sistemin seri üretimi ve ihracı için görüşmeler sürerken, bu aşamanın bir sonraki hedefi tam otonom sürüş. Sürücüsüz araç teknolojisindeki yerli sistem çalışmalarındaki atılan adımlar, ülkemiz adına mutluluk verici bir durum. Tam otonom sürüş testlerinin yapılmaya başlandığının haberlerini vermeyi bekliyoruz. 


Kaynak: TRT Haber/ Doğancan Aksoy    
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »