Kemik Hasarlarına Yumurta Kabuklu Tedavi Yöntemi




Kemik Hasarlarına Yumurta Kabuklu Tedavi Yöntemi


Massachusetts Lowell Üniversitesi’nde (UML) Prof. Dr. Gülden Camcı Ünal liderliğinde çalışan bir ekip, çeşitli sebeplerle hasar görmüş kemiklerin onarımında, kemik hasarlarına yumurta kabuklu tedavi yöntemini geliştirdiler. Kaza, kanser veya yaşlanma sebebiyle kemikler hasar gördüğünde bu kişiler, yumurta kabuklarıyla güçlendirilmiş kemik greftlerinden (aşılama) faydalanabilecekler. Bilindiği üzere yumurta kabuğu, oldukça kırılgan bir madde. Ancak bu kolay ve ince kırılabilir kabuklar sayesinde insanlar için daha güçlü kemik greftleri yapmanın anahtarı olacak gibi görünüyor. 


Massachusetts Lowell Üniversitesinde(UML) öğütülmüş yumurta kabuğuyla yapılan çalışmalarda araştırmacılar, yeni kemiklerin büyümesine yardımcı olacak bu yöntemi geliştirdiler. İnsan vücudunda var olan kalsiyum karbonat maddesinin yumurta kabuklarında da yoğun olduğundan vücudun bu maddeyi kolayca kabul edeceğini düşünen, Türk Profesör Gülden Camcı Ünal’ın liderliğini yaptığı ekip, bu yönde çalışmalarını yürütmüşler. 


UML’de kemik hasarlarına karşı yumurta kabuğuyla tedavi yöntemi üzerine araştırma yapan ekibin lideri Türk Profesör Gülden Camcı Ünal, “Hasarlı kemiği onarmak ve yenilemek için yeni ve fonksiyonel malzemeler geliştirmeye büyük ihtiyaç var. Laboratuvarımızda sıra dışı yaklaşımlar kullanmayı seviyoruz; doğaya bakıyoruz ve zaten mevcut olanı, kullanabileceğimizi görmeye çalışıyoruz” dedi. 




Kemik grefti ameliyatı dünyada her yıl milyonlarca kez yapılmakta, greftlerde kullanılan kemik parçaları; kadavralardan, çeşitli sentetiklerden, hastanın kendi vücudundan oluşturulan greftlerde başarısız olabiliyor. Greftlerin yapısından olsa gerek kemik oluşumunu tetikleme de başarısız olunca, vücut tarafından reddediliyor.


Prof. Dr. Gülden Camcı Ünal ve ekibi, yaptıkları çalışmalar sonucunda kemik greftlerinde kullanılmak üzere laboratuvar ortamında kemik oluşturmak için hidrojel karışımına yumurta kabukları eklediler. Bu karışım öncesi hastadan kemik hücreleri alıp yeni oluşturulan maddeye dahil ettiler. Elde edilen kemik hücreleri hastaya nakil yapıldı. Kalsiyum karbonattan oluşan yumurta kabuğu parçacıkları hidrojel karışımına eklendikten sonra, kemik hücrelerinde büyüme ve sertleşme özelliklerinin arttığını fark ettiler. Buradaki sertleşme ve büyüme reaksiyonu, yumurta kabuğunun kemik iyileşmesine iyi geldiği ve iyileşmeyi hızlandırdığı anlamı çıkıyor. 


Bir gün bu metodun hastanın kendi hücreleriyle karışabileceğini ve doğru şekil ve büyüklükte bir implant haline gelmek için 3D yapıya uygulanabileceğini belirten Camcı Ünal, implantın içinde zaten hastanın hücreleri olduğundan hasta tarafından reddedilme olasılığının düşeceğini belirtti. Yumurta kabukları yeni tendonları, kıkırdakları ve dişleri onarmaya yardımcı olabileceği gibi imlantlar sayesinde trafik kazaları, savaş, yaşlanma, kanser, herhangi travma veya doğum kusurları sebebiyle hasar gören kemiklerin onarımlarında kullanılabilecek.   
   

Kaynak:  https://www.smithsonianmag.com/innovation/how-scientists-are-using-eggshells-grow-new-bone-180972641/        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »