Gökdelenlerin Yeni Cam Temizleyicileri Robotlar





Gökdelenlerin Yeni Cam Temizleyicileri Robotlar


Gökdelenlerin olmadığı şehir neredeyse kalmadı. Her gün sayıları da hızla artarken camları hala insanlar tarafından siliniyor. Aslında cam temizliği deyip geçmeyin, bu işlem oldukça tehlikeli ve maliyetli. Çin Bilimler Akademisi Shenyang Otomasyon Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, gökdelenlerin bakımları ve temizliğini düşünerek yeni cam temizleyici uçan robot yaptılar. Araştırma ekibi, son zamanlarda yüksek esneklik ve güçlü görevler için uyarlanabilirliğini gösteren kollu uçan robot sistemini geliştirerek, akıllı sistemler konulu Uluslararası Akıllı Robotlar ve Sistemler Konferansında sunumunu yaptılar.


Her yeri cam ile kaplı olan gökdelenlerin temizliği, bakımı gondol sistemiyle insanlar tarafından hem tehlikeli hem maliyetli bir şekilde yapılıyor. Gökdelenlerin camını temizleyecek uçan robot, tek serbestlik dereceli bir manipülatör kolu ve altıgen rotorlu İHA sistemi içeriyor. Robot olarak diğer robotlarla karşılaştırıldığında duvar yüzeylerinde olukların üzerinden uçarak kaçabiliyor. Robotun tasarımcısı MENG Xiadong, “Gücü nasıl kontrol edeceğimiz en zor sorun olarak kabul edilir çünkü uçan robotlar genellikle dış kuvvetlere karşı hassastır” dedi. Uçan robot hedefin gerçekleştirilmesi için önce kapalı devre kontrolü olan ve düzenli yay sistemi gibi davranmasını gerektirdiğini, elastik katsayının kontrol parametreleriyle oynayarak kolayca değiştirilebileceğini belirten MENG, “Robotu, yaylı bir sistem olarak ele alabiliyoruz. Bu durum temas sürecinin yeterince güvenli olabileceği anlamına geliyor” dedi. 




Araştırmacılar robotu test etmek için değişik işlemlere tabi tuttular. Mesela araştırmacılar, bir ampul anahtarını duvara sabitleyip sonrasında robotu ışığı açmak ve kapatmak için çalıştırdılar. Test sonucu robot, anahtarı kesin kuvvet kontrolü ile güvenli ve sorunsuz bir şekilde başarılı bir şekilde çalıştırıldı. Yapılan başka bir testte robot, sabit bir basınç yaparak cam boyunca sorunsuz bir şekilde hareket edebildi. Testin finalinde ise robot, cam duvara “SIA” (Shenyang Otomasyon Otomasyon Enstitüsü) yazmak için kolunun ucuna bağlı bir kalemi kullanarak testini başarıyla tamamladı. Gökdelenlerin cam temizliğinde bundan sonra uçan robotları görürseniz şaşırmayın!
,

Kaynak: https://techxplore.com/news/2019-11-worker-flies-chinese-robot.html             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »