10 Korkut Daha TSK Envanterinde




10 Korkut Daha TSK Envanterinde 


ASELSAN tarafından tamamen milli imkanlarla geliştirilen, TSK’da hareketli unsurlar ile mekanize birliklerin hava savunmasını etkin şekilde gerçekleştirmek için Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN arasında 19 Mayıs 2016 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında 10 adet Korkut Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi TSK envanterine girdi. Daha öncesinde ilk teslimat mart 2019’da yapılmıştı. Korkut Projesi’nin, Türkiye’nin hava savunma alanında yeteneklerinin daha ileri noktaya taşıması, bu alanda yeni teknolojilerin kazanılması yönünden önemli olduğunu söyleyen Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir,”Korkut projesinde çok sayıda yerli kuruluş önemli görevler alıyor. Bu projeyle KOBİ’lere ve yan sanayi firmalarımıza iş hacmi yaratıldı, yeni yetenek ve altyapılar kazandırıldı” dedi. 




Korkut Projesi, Türkiye’nin hava savunma alanındaki yeteneklerini daha ileri noktaya taşıması ve milli imkanlarla bu alanda pek çok teknolojinin savunma sanayiye kazandırılması sağlandı. Türkiye, dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu alçak irtifa hava savunma alanındaki yeteneğe Korkut ve 35 milimetre parçacıklı mühimmat Atom ile ulaştı. Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları göz önüne alınarak tanzim edilen, dağınık bir mimariye sahip olan Korkut sisteminde her bir takım birbirlerine telsizle bağlı 3 Silah Sistemi Aracı ve bir Komuta Kontrol Aracından oluşuyor.  


Korkut Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sisteminin özellikleri hakkında; her bir silah sistemi aracı, stabilize insansız silah kulesi, korkut sistemi için özel geliştirilen 3 boyutlu takip radarı, elektro- optik sensör paketi ve yüksek atım hızına sahip çift namlulu 35 milimetre silah sistemi ile görev yaptığını söylemek mümkün. Sistemdeki, Komuta Kontrol Aracında 3 boyutlu arama radarıyla TV kamera, termal kamera ve lazer mesafe ölçerden oluşan elektro- optik sensör paketi bulunmaktadır. 




Klasik hava savunma sistemlerinin mühimmatından farklı olarak Korkut’ta, ASELSAN tarafından geliştirilen 35 milimetre parçacıklı mühimmat Atom’u kullanılıyor. Uçak ve helikopterler gibi klasik hava tehditlerinin yanı sıra havadan karaya atılan füzeler, seyir füzeleri ve insansız hava araçları gibi hava hedeflerine karşı Korkut, alçak irtifa hava savunmasını çok etkili bir şekilde yapabiliyor. Son yıllardaki savunma sanayide  millileşme oranı yüz güldürüyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »