Peynir Altı Suyundan Gübre Ürettiler




Peynir Altı Suyundan Gübre Ürettiler


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Demir ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elvan Ocak, 10 yıl önce başlattıkları projeyle peynir altı suyu ve bitki köklerinde yaşayan mikroorganizmaları kullanılarak gübre ürettiler ve ayrıca patent başvurusunda bulundular. Geliştirdikleri gübreyi, nohut, mercimek, biber ve patlıcan gibi birçok üründe deneme amaçlı kullanan ve iyi sonuçlar elde eden iki akademisyen, tarım alanında çok iyi sonuçları, getirisi olacağı düşünülen proje için TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Üretilen gübre test amaçlı olarak birçok ilde çiftçiler tarafından kullanıldı ve olumlu geri dönüşler alan akademisyenler Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları patent başvurusunun sonucu bekleniyor. 




Peynir altı suyunun mineral bakımından son derece zengin olduğunu, bitkilerin ihtiyaç duyduğu birçok minerali bünyesinde barındırdığını söyleyen Demir, “ Dünyada ilk olabilecek bir model üzerinde çalıştık. Bununla ilgili bir TÜBİTAK projesi de yaptık ve çalışmamız patent aşamasında. Peynir altı suyunu gübre olarak nohut, mercimek, biber ve patlıcan gibi birçok üründe deneme amaçlı kullandık ve çok iyi sonuçlar elde ettik. Adana, Tokat, Antalya, Diyarbakır, Konya ve Aksaray’dan birçok çiftçimiz bizden bilgi alıyor. Çiftçilerimiz bizim önerdiğimiz ölçüler doğrultusunda peynir altı suyunu ürünlerinde kullanıyor. Bu çiftçilerden çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Mandıralarda peynir işlendikten sonra elde edilen su akarsulara atılıyor. Biz bu suyu gübre olarak kullandığımızda para harcamadan bahçemize ürünler için gübre elde etmiş olacağız” dedi. 



Peynir altı suyundan gübre üretme projesinde çalışan akademisyenlerden Prof. Dr. Elvan Ocak, bu suyun tarımsal üretimle ekonomiye kazandırılmasını amaçladıklarını söyledi: ”Patent aşamasında olan ürünümüzle ilgili olumlu sonuçlar aldık. Elde ettiğimizi gübreyi birçok üründe denedik. Bu ürünlerin hem lezzeti hem de verimi inanılmaz gelişim gösterdi. Bu yolla herhangi bir ilaç kullanmadan organik gübre elde edildiğini ortaya koyduk. İnsanlar bu suyu değerlendirmeden atıyor. Peynir altı suyu gübresi yaygın olarak kullanıldığı zaman ekonomik bir çalışma da yapılmış oluyor ayrıca hiçbir kimyasal gübre kullanılmayarak toprağa zarar verilmiyor” dedi. Uzun çalışmalar sonunda elde edilen gübre devrim niteliğinde, tarımsal üretimde ekonomiye katma değer sağlayacak gibi görünüyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »