Hibrit Araçlara Bor Projesi




Hibrit Araçlara Bor Projesi 


Van’da gelecekte fosil yakıtlı araçların, enerji ihtiyacının bor madeninden karşılanmasına yönelik,  Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, bor madenindeki hidrojenin uygun katalizörlerle geliştirerek salıverilmesi ve bundan hibrit araçların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin üretilebilmesi için proje geliştirdi. Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projesiyle ayrıca TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan Zahmakıran, ülkemiz için çok önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını ve hayata geçirmek istediklerini söyledi. Fosil yakıtların sebep olacağı küresel ısınmadan dolayı şirketlerin elektrikli, hibrit ve diğer temiz yakıtlı araçlar geliştirileceğini öngördükleri için bu projeye başladıklarını söyleyen Zahmakıran, projede kullandıkları “ hidrazain- boran” kimyasalının birçok önemli özelliğinin bulunduğuna dikkat çekti:


“ Bor, yapısında çok yüksek miktarda hidrojen depolayabiliyor. Geleceğe yönelik enerji sistemleri düşünüldüğünde hidrojen ekonomisi önemli başlıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Projemizin temel konusu bor madeni içindeki hidrojenin uygun katalizörler geliştirilerek, salıverilmesi ve bundan enerji üretilmesi üzerinedir. Dünya bor rezervlerinin büyük kısmı Türkiye’de bulunuyor. Projemiz başarıya ulaşırsa hidrojenin depolanması, salıverilmesi ve bor kimyasalının kullanılması ülkemiz açısından büyük önem arz edecek” dedi.




Karbondioksit emisyonunu düşürebilmek için benzin ve dizel gibi fosil yakıtların yerine hidrojen kullanmanın en iyi çözüm yöntemlerinden biri olduğunu anlatan Zahmakıran, “Projenin uygulamaya geçmesi için öncelikle hibrit araçların üretilmesi ve yaygınlaşması gerekiyor. Hibrit araçlar elektrik enerjisiyle çalışıyor. Hibrit araçların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin üretilmesinde yakıt hücreleri dediğimiz sistemler kullanılıyor. Projemizle, hidrazain- boran yakıt tankı entegre edilen hibrit araçların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üretebileceğiz” dedi. Bor madeni açısından dünyanın en büyük rezerve sahip olması projeyi değerli kılıyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »