ASELSAN’ın Gözü Boğazların Üzerinde Olacak




ASELSAN’ın Gözü Boğazların Üzerinde Olacak


ASELSAN, Türk boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistem Yükseltmesi ve İlavesi Projesi kapsamında, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında elektro optik sistem kurulumlarını başarıyla gerçekleştirdi. Artık gemi trafiği yerli ve milli teknolojilerle kesintisiz izlenecek. Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistem Yükseltmesi projesi kapsamında; İstanbul bölgesinde Ahırkapı, Üsküdar, Kandilli, Kanlıca, Beykoz, Yomburnu, Garipçe ve Rumeli Kavağında bulunan trafik gözetleme istasyonları (TGİ) ile Çanakkale bölgesinde Zincirbozan, Gocukburnu, Kepez, Kumkale ve Poyraztepe TGİ’lerine ASELSAN ürünü Ekinoks kameraların entegrasyon işlemi tamamlandı. Kameralar sabit ve hareketli olarak görev yapabilirken, 30X’e kadar optik zum, kızılötesi led ve lazer aydınlatma yeteneğine sahip bulunuyor. 


ASELSAN “Reis” Devrede


Sabit bir kara platformu üzerinde kurulabilen, proje kapsamında ASELSAN’ın Reis Gözetleme Radarı kullanılıyor. Radarın özelliği, su üstü deniz hedeflerini ve su üstündeki alçak irtifaya sahip hava hedeflerini tespit ve takip edebiliyor. Arıza durumunda bile otomatik olarak kesintisiz çalışma sağlayan yedekli gönderme/alma yapısına sahip, gelişmiş hedef tespiti ve ayrışımı yapan sahil gözetleme radarı Reis, gemi trafik hizmetleri, liman ve göç kontrolü gibi uygulamalarda da kullanılıyor




Ülkemiz için çok önemli olan su yollarından birisi Türk boğazlarında, seyir, mal, can emniyeti ve çevre güvenliğinin sağlanması, gemi trafiğinin emniyetli şekilde sürdürülmesi amacıyla kurulan TBGTH Sistemi, gemi trafiğini yerli ve mili teknolojilerle 7/24 esasına uygun olarak kesintisiz izleme imkanı sağlayacak. Proje kapsamında HAVELSAN ile yapılan sözleşme kapsamında, Gemi Trafik Hizmetleri yazılımı, Otomatik Tanıma Sistemi, VHF Telsiz Haberleşme Sistemi, Meteoroloji Sistemi, İzleme ve Güvenlik Sistemi ile ASELSAN’ın radar, elektro optik ve radyo yön bulucu sistemleri kullanılıyor. ASELSAN’ın gözü boğazların üzerinde olacak, gemi trafiği yerli ve milli teknolojilerle kesintisiz izlenecek.


Kaynak: AA, TRT Haber            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »