Türk Bilim İnsanlarından Dolandırıcılığa Karşı Buluş




Türk Bilim İnsanlarından Dolandırıcılığa Karşı Buluş


Dolandırıcılıkta sınır tanımayanlar kaybolan mürekkebi de keşfederek yeni kullanılan bir yöntem ile Türkiye’de yeni bir tuzak olarak dolandırıcılıkta kullanmaya başladılar. Kaybolan mürekkebi basit bir kimya bilgisi olan birisi bile üretebiliyor. Dolandırıcıların yeni kullanmaya başladığı bu tuzağa karşı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Adli Tıp Enstitüsü bir buluşa imza atarak literatüre giren yeni yöntemi TRT Haber’e anlattı. Kaybolan mürekkep ile ilgili İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu şunları söyledi: ”Tamamen diğer mürekkeplerin aynısı görünümünde, dolma kalem içerisine doldurulduğunda hiçbir şüphe uyandırmayan bir metin yazabiliyorsunuz” dedi. 




Dolandırıcılar milyon dolarlık çekleri kaybolan mürekkeple dolduruyor, çekleri alan kişi 2 gün sonra çekin bomboş olduğunu görüyor. Birçok kişinin boş çekler sebebiyle mahkemeye koştuğu görüldü. Mahkemelere bu yönde gelen şikayetler üzerine, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Adli Tıp Enstitüsünden yardım istediler. Yapılan çalışmalar sonunda çeşitli formüllerle üretilen mürekkeplerle doğru formüle ulaşarak bir buluşa imza attılar. Türk bilim insanlarının yaptığı bu buluş ve yöntemle kaybolan mürekkeple yapılan sahteciliğin, dolandırıcılığın önüne geçilmiş olacak. 




AR- GE ekibinden Kimyager Tuba Tekin, “Senet üzerine uygulandıktan sonra hem kapalı ortamda, hem açık ortamda havalı, havasız farklı ortamlarda ne kadar sürede uçtuğunu gözlemleyerek, fotoğraf çekimleri yaptık. Sonuca ulaşmamız yaklaşık 9- 10 ayı buldu” diye ifade etti. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen karışım, bir cihaz yardımıyla buhar şeklinde kağıda uygulanıyor ve kaybolmuş yazılar kısa süreliğine görünür hale geliyor. Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, karışımın uygulama sonrası görünür hale geldikten sonra kaliteli bir şekilde fotoğraflandıktan sonra gerekli analizlerin yapıldığını söyledi. Elde edilen analiz ve fotoğraflar mahkemeye delil olarak gönderiliyor. Türk bilim insanlarının bu başarısı, dünyanın en prestijli adli tıp dergisinin Kasım sayısında yayınlanması ülkemiz adına gurur verici.

Kaynak: TRT Haber/ Tayfun Öçal     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »