Hislere Göre Hareket Edebilen Biyonik El



Hislere Göre Hareket Edebilen Biyonik El


Isparta’da bir Ar- Ge tasarım merkezinde 10 kişilik bir ekip tarafından, hislere göre hareket edebilen biyonik el yapıldı, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi. Biyonik elin tasarımı 3D teknolojisi kullanılarak, motorlar ve bluetooth aracıyla eldeki hareketlerin büyük bir bölümünü yapabiliyor, en önemlisi ise 70 kilograma kadar ağırlık kaldırması. Biyonik elde kas hareketlerinin sensörler yardımıyla elektromanyetik dalgalara çevrildiği sistemde, elin hareket etmesi sağlanıyor. Biyonik el projesinde imalat mühendisi Orhan Düzenli, proje için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklendiğini belirtti. Yurtdışı kaynaklı şirketlerin hakim olduğu piyasada geliştirilen bu projeyle, yüksek maliyet, yedek parça ve teknik servis gibi olumsuzlukları ortadan kaldırmak hedeflendiği söyleyen Düzenli, öncesinde üretilen biyonik ellerin genelinin misinalı sistemle çalıştığını ifade etti. 




Misinalı sistemlerin zaman içinde yıprandığını, teknik anlamda kullanıcıların problem yaşadığını söyleyen Düzenli, kendi sistemlerinin misinayla çalışana göre daha iyi çalıştığını, biyonik elin ameliyatsız uzvu olamayan kişilere monte edilebildiğini ifade etti. Sistem üzerinde olan çalışmalarının bir yıldır devam ettiğini söyleyen Düzenli, “Sistemimizde motorlar kullandık. Parmak açılarını istediğimiz şekilde ayarlaya biliyoruz. 3D tarayıcı sistemi kullanarak kişiye özel yapabiliyoruz. Uzvu olamayan kişilerin diğer kolunu tarıyoruz ve bunu 3D görüntüleme sistemiyle 3D yazıcıya aktarıyoruz. Buradan baskımızı alarak monte etmeyi düşünüyoruz” dedi. 




Biyonik elin geliştirilmesinde çalışan 10 kişilik ekipte bulunan, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Ayşe Meltem Köse biyonik elin elektro sinyallerle hareket ettiğini anlattı. Uzun bir çalışmanın sonunda sistemin yazılım ve dizaynının kendilerine ait olduğunu vurgulayan Köse, “ Geliştirdiğimiz biyonik el, hareketleri daha farklı, anlaşılır ve seri biçimde yapabiliyor. Her parmağı ayrı ayrı ve birlikte hareket ettirebiliyoruz” dedi. Yurt dışı şirketlerin hakim olduğu bu piyasada, böyle bir projenin geliştirilmesi ülkemiz adına tam bir kazanım ve katma değer getirecek olması, desteklenmesi gerektiğini gösteriyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »