Tel Örme Makinesini 40 Ülkeye Satıyor




Tel Örme Makinesini 40 Ülkeye Satıyor 


Balıkesir’in 60 bin nüfuslu Burhaniye ilçesinin sanayi bölgesindeki mütevazi torna atölyesinde 1998 yılında ek gelir elde etmek amacıyla çit teli üretmeye başlayan iş adamı Coşkun Sever, 7 yıl çit teli ürettikten sonra bunun makinesini yapmaya karar verdiğini belirterek geliştirdiği tel örme makinesini anlattı:” Tel örme işine başladığımız zaman bu tür makinelerin piyasada çok yetersiz olduğunu gördük. Bir hayalle başladık. Tel örme makinesini yapma işi, kendi imkanlarımızla hurdacıdan aldığımız bir eski çamaşır makinesinin elektrik motoruyla başladı. Elimizdeki yarı otomatik makineyi tam otomatik makineye çevirdik. Bu süreçte pek çok zorluk ve imkansızlık yaşadık” dedi. Sever, geliştirdikleri makineleri öncelikle kendilerinin kullandıklarını ve sonrasında katıldıkları fuarlarda yurt dışına ihraç ettikleri makinelerin tanıtımını yaptıklarını anlattı. 
  




Coşkun Sever, altıgen tel örme makinesi projesini çevresindekilerin “çok büyük bir hayal” olarak gördüğünü ama bu proje için 2014 yılında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) müracaat ettiklerini söyledi. Sever, KOSGEB’e projelerini anlatırken, “dünyada teknik özelliği bakımından tek olacak” diye anlattıklarını ve başaracaklarını ifade etmiş. Proje ile ilgili şunları söyledi:


“Projeyi oğlumla yazdık. Hiçbir danışman firma kullanmadık. Projemiz onaylandı. Bir yıl içinde tam otomatik altıgen tel örme makinesini yaptık. KOSGEB’e sunum projesini götürdüğümüzde zaman makinemizin ilk ihracatını Belarus’a gerçekleştirdik. Yani biz makineyi bitirdik, sunum yapamadan makinenin ihracatını yaptık. İlk etapta hedefimiz 4 makineydi, 17 makine yaptık. Siparişlerimiz gelmeye devam ediyor.


Altıgen Tel örme makinesinin değeri 60 bin dolar. Makinemizin fiyatı Çin’den yüksek, Almanların ürettiğinden ucuz. Çin’in kapasitesinin iki katı, Alman’ın kapasitesiyle aynı. Teknik özellikler bakımından da Alman makinesinin yapamadığı özeliklerde üretim yapan makine. Almanlar bu projeyi 2 milyon dolara almak istediler ancak projeyi satmadım, satmayı da kesinlikle düşünmüyorum” dedi. 
   


Senede yaklaşık olarak 50 civarında makine sattıklarını söyleyen Sever, “Satışlarımızın yüzde 85’i ihracata yönelik. Bunu Balıkesir’in Burhaniye İlçesinden yapıyoruz ve ülke ekonomisine yıllık 1,5 milyon dolar civarında ihracat gelirimiz oluyor” ifadesini kullandı. Fuarlarda makinenin tanıtımını yaptıklarını yabancı müşterilerle tanıştıklarını kaydetti. 


Tel örme makinesinin 40 ülkeye ihracatını yaptıklarını söyleyen firmanın dış ticaret temsilcisi Doha Saraçoğlu, hem çit hem de çit teli üreten 4 çeşit makine üretimini yaptıklarını söyledi:” Müşterilerimiz daha çok Arap ülkelerinden. Afrika’dan da gelen çok müşterimiz var. Ürünlerimizden ve hizmetimizden müşterilerimiz oldukça memnun kaldılar. Makineyi sattıktan sonra genelde patronumuz Çoşkun Bey müşterinin ülkesine gidiyor ve makineyi bizzat kendisi kuruyor, eğitimini veriyor” dedi. Ülkemizin cari açığına katkısı ve ekonomiye sağladığı katma değerle örnek bir proje, tam bir başarı hikayesi. 


Kaynak: AA, TRT Haber       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »